fbpx

4 tips om de tentamens te overleven

Hoe overleef je de tentamens?  Een heel blok heb je (een poging gedaan) om een vak te volgen en dan breekt eindelijk dat moment aan dat je kennis getest wordt. Hierdoor hebben veel studenten last van prestatiedruk en stress. Wij geven je een aantal tips om met deze stress om te gaan en die tentamens te halen!

1. Goede voorbereiding is het halve werk!

Heel logisch, maar volg de colleges en maak aantekeningen! Hierdoor is het straks veel makkelijker om de stof te onthouden. Maak na elke college een samenvatting van de onderwerpen die zijn besproken. Dan kan je voordat je begint met leren je geheugen opfrissen met deze samenvattingen.

2. Leerproces

Wanneer je begint met leren pak je het boek of de collegeslides erbij, met de samenvattingen ernaast. Tenminste, als je die hebt gemaakt! Het is dan belangrijk dat je een rustige plek hebt om te kunnen studeren. Zoek een studeerplek buiten huis, dan ben je minder snel geneigd om iets anders te gaan doen. Probeer elke dag 2/3 uur te leren zodat de informatie nog binnenkomt. Dus maak een goede planning, dan kom je niet in tijdnood!

3. Ontspanning is net zo belangrijk

Verder is het belangrijk om tijdens het leren voor een tentamen ook nog wat ontspanning te hebben. Vrije tijd is ook een onderdeel van het hele proces. Spreek met jezelf af dat je na het studeren lekker kan gaan sporten of een aflevering van je favoriete serie kan kijken. Op deze manier raak je gemotiveerd om goed te leren, omdat je je op iets kan verheugen. Af en toe soggen mag dus best ;)!

4. Het moment van je tentamen

Wanneer het moment eindelijk is aangebroken en de tentamen gemaakt moet worden, wat doe je dan? Deel je tafel zo in dat het rust geeft. Haal adem en sla het tentamen open. Neem alle vragen door en begin dan met de vragen waarover je het meest zeker bent. Ga vervolgens alle andere vragen af en probeer zoveel mogelijk in te vullen. Als je niks meer weet om op te schrijven, lever je je tentamen in!

Auteur

Sam FranciscoSam Francisco
Young Talent Factory

Recent Posts