fbpx

De 5 onderhandeltechnieken bij salarisonderhandelingen

Yes! Je hebt het belletje gehad van dat ene toffe bedrijf met de boodschap dat je de baan binnen hebt gesleept. Nu beginnen de salarisonderhandelingen. Hoe krijg je nou de beste deal? En wat zijn handige trucjes die je kan uithalen zodat het een prettige onderhandeling wordt?

Voorbereiding is ‘alles’

Voorafgaand aan het onderhandelgesprek is het belangrijk dat je antwoord hebt op een aantal vragen. Denk hierbij aan: ‘Wat wil jij precies?’, ‘Weet je wat de andere partij wil?’, ‘Wat is je uitgangspositie?’ en ‘Wanneer stopt de onderhandeling?’. Wanneer je deze vragen allemaal beantwoord hebt, ben je goed voorbereid op de onderhandeling. En je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk!

Jij bent niet de enige onderhandelaar

Onthoud goed dat jij niet de enige bent die iets uit de onderhandeling wil halen. Anders zit je daar natuurlijk niet aan tafel! Praat en denk niet over je gesprekspartner als ‘de tegenpartij’, maar over jouw ‘onderhandelingspartner’. Als je dat niet doet kan je het onderhandelingsproces negatief beïnvloeden, omdat je het dan eerder als een strijd ziet dan een onderhandeling.

Laat stiltes vallen

Vind je het ongemakkelijk om een stilte te laten vallen? Het kan ook in je voordeel werken! Mits de stilte op het juiste moment en op de juiste manier gebruikt wordt. Laat bijvoorbeeld een stilte vallen nadat je een rechtstreekse uitspraak hebt gedaan zoals: ‘En wat denken jullie hiervan?’. Stilte kan er namelijk voor zorgen dat je wordt gezien als een persoon met vertrouwen in je eigen positie in de onderhandeling.

Gebruik zo min mogelijk argumenten

Gebruik maximaal 2 argumenten wanneer je je standpunt bij wil staan. Het gebruiken van meerdere argumenten wordt vaak als wanhopig gedrag gezien. Ook het proberen te overtuigen kan voor frictie en irritatie zorgen tussen jou en je gesprekspartner.

Beter geen deal dan een slechte deal

Vertrouw altijd op je onderbuik gevoel! Als een deal niet goed aanvoelt, moet je er niet voor gaan. Van een slechte deal ga je niet gelukkig worden op de lange termijn. Hoe weet je nou of je een goede of een slechte deal te pakken hebt? Denk dan aan wat het antwoord was op de vraag: ‘Wat is je uitgangspositie?’. Als het antwoord op deze vraag niet overeenkomt met je aangeboden deal weet je dat het niet de deal voor jou is.

Salarisonderhandelingen voor beginners

Begin jij nou voor het eerst aan een serieuze baan en weet je niet zo goed wat nou een normaal salaris is voor jouw nieuwe baan? Neem dan hier eens een kijkje. Met een salarischecker zoals deze kan je gemakkelijk kijken wat iemand van jouw leeftijd en jouw werkervaring zou moeten verdienen. Als je dit weet heb je een voorsprong tijdens de onderhandelingen. Zo kan je als er een te laag salaris wordt geboden, beargumenteren waarom dat te weinig is.

Onderhandelen is dus niet zomaar even een gesprekje voeren met iemand. Weet van tevoren goed wat je wil en wat je onderhandelingspartner wil. Zo straal je meer zelfvertrouwen uit tijdens het gesprek. Dan volgt er vaak een positieve uitkomst voor zowel jou als voor het bedrijf waar jij voor gaat werken. En dan is er nog maar één vraag die beantwoordt moet worden door jou: ‘Deal or no deal?’

Auteur

Kiki Scholten
Young Talent Factory

Recent Posts