fbpx

6 dingen die fout gaan als een eerstejaars groentje

In het begin van je studie is alles nieuw: klasgenoten, docenten, schoollocatie(s), de stad en misschien zelfs een huis! Als eerstejaars kunnen er verschillende dingen fout gaan. Herken jij deze 6 situaties?

1. Netjes de hele boekenlijst van het eerste jaar alvast bestellen

Iedereen kent het wel, nieuwe studie, nieuwe kansen! Je krijgt van school een boekenlijst met de boeken die jij met je goede gedrag meteen allemaal bestelt voor het hele jaar. Achteraf gezien heb je die boeken niet allemaal nodig en als je een boek toch nodig hebt, is het maar voor twee zinnen! Doei 165 euro….

2. Verdwalen

Een nieuwe hogeschool of universiteit, dat is altijd even wennen. En dan zit je ook nog eens in een gebouw dat 4x zo groot is als jouw oude middelbare school! Dan is verdwalen niet zo gek. Toch wordt er van je verwacht dat je na 1 dag precies weet waar je naartoe moet. Maar wees gerust, er zijn gewoon bordjes en na een tijdje heb je zelfs zelf routes bedacht!

3. PowerPoint presentaties overschrijven

Als eerstejaars groentje op de hogeschool of universiteit wil je natuurlijk je best doen. Alles wat op de PowerPoint staat is volgens jou dan ook belangrijk. De hele les ben jij druk bezig met het letterlijk overschrijven van de PowerPoint, waardoor je de uitleg ervan niet mee krijgt. Als je dan ook thuiskomt, heb je eigenlijk geen flauw idee wat de begrippen allemaal betekenen. Maar lucky you, de PowerPoint presentaties komen gewoon online te staan dus de volgende keer kan je gewoon opletten!

4. Rotzooi opruimen van je huisgenoten

Je bent net begonnen aan je studie en misschien heb je dan ook wel de grote stap genomen om uit huis te gaan! Maar dan kom je ineens in een huis terecht met huisgenoten die niet zo schoon zijn. Als je daar net bent komen wonen, wil je natuurlijk een goede indruk maken en probeer je het huis schoon te maken en te houden. Achteraf gezien is dat onbegonnen werk, want als jij net de pan hebt schoongemaakt, staat hij een half uur later weer aangekoekt op het fornuis. Doe jezelf een plezier en steek je tijd in leuke dingen, zoals de stad leren kennen!

5. De eerste keer wassen

Als je net op jezelf bent gaan wonen, komen er taken op jouw schouders die jouw ouders altijd deden, zoals wassen! Er zijn altijd dingen die fout kunnen gaan bij het wassen. Te veel wasmiddel gebruiken waardoor de wasmachine verstopt raakt, kleuren niet scheiden waardoor je witte blouse opeens roze is, de was te lang in de wasmachine laten liggen waardoor je kleding ruikt naar een oude sloot en de wasmachine niet schoonmaken terwijl het maar 1 wasritje zonder kleding kost. Zorg goed voor je kleding en je wasmachine: volg daarom even een waslesje bij je ouders!

6. Je overgeven aan groepsdruk en toch uitgaan op een doordeweekse dag

Iedereen kent het wel, je had je voorgenomen om aan school te gaan werken en dan staan opeens je vrienden voor de deur met een krat bier. Dat kun je toch niet afslaan?! Een drankje kan geen kwaad, maar een drankje wordt drie drankjes en opeens sta je in de club te dansen… De volgende ochtend kun je jezelf wel voor je kop slaan, maar dat doet pijn want je hebt een dikke kater. Ah joh, volgende keer beter!

Auteur

Bianca BijsterBianca Bijster
Young Talent Factory

Recent Posts