fbpx

Op naar een moderne motivatiebrief met deze 6 tips!

Het noteren van je adres en een aanhef met ‘geachte heer/mevrouw’. Dat is hoe we het schrijven van een motivatiebrief hebben geleerd op school. En laat dat nu ook net hetgeen zijn wat recruiters vandaag de dag NIET willen lezen. Het is heel officieel en niet origineel. Het is netjes, maar niet opvallend. Kortom: weg met die old school motivatiebrief. Op naar een moderne motivatiebrief! Hoe je die schrijft? Dat lees je hieronder.

Voordat je begint met het schrijven van jouw brief, is het belangrijk om je te realiseren dat de rol van een motivatiebrief in de loop van de tijd is veranderd. Zo worden brieven tegenwoordig veel minder vaak gelezen dan je denkt. Jouw cv is het eerste waar naar gekeken wordt. Pas als recruiters vragen hebben aan de hand van je cv, wordt de motivatiebrief gelezen.

De motivatiebrief? Die lees ik nooit meer! Kost teveel tijd en ik spreek mensen liever in het echt als ik vind dat het cv aansluit op de functie-eisen ~ recruiter Unique

Tip 1  Voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met het schrijven van een motivatiebrief is het van belang dat je je goed hebt verdiept in het bedrijf en de functie. Ga eens naar de website van het bedrijf en zoek op waar het bedrijf voor staat. Op bijna elke bedrijfssite worden de missie en visie toegelicht. Waar herken jij jezelf in? Wat vind je van de bedrijfscultuur? En waar word je enthousiast van als je aan dit bedrijf denkt? Maak aantekeningen van je bevindingen. Dit gaat je straks enorm helpen met het schrijven van je brief.

Tip 2  Richt je tot een persoon

Zoals hierboven al werd genoemd, zijn velen van ons gewend een brief te beginnen met ‘geachte heer/mevrouw’. Dat is niet meer van deze tijd. Onderaan de vacature staat vaak een contactpersoon. Richt je in jouw brief tot die persoon. Op deze manier maak je jouw brief persoonlijk en voelt de ander zich aangesproken. Een voorbeeld? ‘Beste mevrouw Gerritsen’. Wordt er geen contactpersoon genoemd? Bel naar de organisatie en vraag aan wie jij jouw brief mag richten. Zo hebben ze ook meteen jouw stem gehoord!

Tip 3  Maak het persoonlijk

Een motivatiebrief stelt jou in de gelegenheid om iets over jezelf te vertellen. Een stukje persoonlijkheid dat niet in jouw cv staat. Je vertelt de lezer waarom je geïnteresseerd bent in die specifieke functie én dat bedrijf. Waarom jij de geschikte kandidaat bent, de oplossing van hun problemen. Dit kun je doen door jouw sterke punten te benoemen aan de hand van voorbeelden. Deze sterke punten sluiten aan op de functie én het bedrijf waarvoor je solliciteert. Gebruik hiervoor de aantekeningen die je eerder hebt opgeschreven over het bedrijf. Probeer een koppeling te maken tussen jou en het bedrijf.

Wees overtuigend in je brief. Niet arrogant, niet smekend. Het beschrijven van een ambitie vind ik leuk om te lezen. Mensen die weten wat ze willen en bereid zijn om ervoor te gaan, komen sterk over ~ recruiter Unique

Tip 4  Jouw motivatiebrief als aanvulling op je cv

We zijn geneigd om in onze motivatiebrief veel te vertellen over eerdere werkervaring. Maar dat hoeft niet. Immers, je stuurt jouw cv mee! Zorg dus dat jouw brief een aanvulling wordt op je cv in plaats van een herhaling. Als je wel een bepaalde vaardigheid of ervaring hebt opgedaan bij een eerdere werkgever die je wilt benoemen, geef dan een voorbeeld van die ervaring en verwijs naar jouw cv.

Tip 5  Vind een passende schrijfstijl

Recruiters die jouw brief ontvangen lezen vaak veel brieven. Schrijf daarom kort en bondig. Dit maakt je brief makkelijk leesbaar. Heb je veel te vertellen? Zorg er dan voor dat jij opvalt met je brief en geef aan dat je jouw enthousiasme graag verder toelicht in een gesprek.

Tip 6  Afsluiting

Niet alleen de eerste indruk, maar ook de laatste indruk is heel belangrijk! Waarom? Omdat dit vaak wordt onthouden. Zorg daarom dat jouw afsluiting goed is. Geef aan wanneer jij beschikbaar bent. Wat je van de ander verwacht. En dat je op gesprek wilt komen. Dit is het laatste wat de lezer van jou hoort. En vergroot daarom de kans dat jij wordt uitgenodigd.

Hulp nodig bij jouw motivatiebrief?

Nog niet helemaal tevreden met je motivatiebrief? Maak hieronder een afspraak met één van onze talent coaches. Zij geven jou de tips die jij nodig hebt!

Auteur

Tessa Leenen
Young Talent Factory

Recent Posts