fbpx

Heb jij ook het concentratievermogen van een goudvis?

In plaats van studeren, zit je voor je uit te staren. Je kijkt naar je goudvis in de iets te kleine kom. Voor je het weet bedenk je een heel verhaal over Sjaak, de goudvis. Ook ben je bezig om een Instagram pagina voor hem te maken. De tijd tikt verder. De stress neemt toe. Weer een dag het concentratievermogen van een goudvis. Je gaat enigszins teleurgesteld naar bed. Morgen weer een nieuwe dag. Al weet je dat morgen weer hetzelfde gebeurt.

 

Concentratievermogen van een goudvis

Herkenbaar? Je bent niet de enige. Onze generatie lijkt wel een collectief concentratieprobleem te hebben. “Ik heb het concentratievermogen van een goudvis!”, is waarschijnlijk wat je vaak om je heen hoort. Studenten die zich kunnen concentreren zijn schaars. Alleen een enkeling mag van geluk spreken.

Onderzoek Microsoft

Uit een Canadees onderzoek van Microsoft kwam naar voren dat wij een kortere aandachtsspanne hebben dan een goudvis. Het onderzoek werd getoetst onder 2000 Canadezen, door middel van enquêtes en het monitoren van de hersenactiviteit. De conclusie van dit onderzoek was dat mensen een aandachtsspanne hebben van slechts 8 seconden. Dit is één seconde minder dan een goudvis. Absurd toch? Is dit écht waar?

Nee, nee. Lariekoek!

Gelukkig niet zeg. Waarom wordt het dan wel door zoveel mensen serieus genomen? Het internet staat vol over de 8-secondenregel. Google het maar eens. In een artikel van De Volkskrant is het onderzoek van Microsoft onder de loep genomen. Wat kwam hieruit? Dat die 8 seconden helemaal geen uitkomst van het onderzoek was! Lariekoek dus. Het blijkt ‘gewoon’ door de onderzoekers van internet geplukt te zijn. Er is geen enkel bewijs dat we maar 8 seconden onze aandacht erbij kunnen houden.

Sneller afgeleid

 Echter worden we wel snel afgeleid. Dit komt voornamelijk door alle apparaten om je heen: je laptop, tv, maar vooral (drie keer raden) je smartphone. En dan nog al die social media. Je grijpt gelijk naar je smartphone als deze trilt. Je beantwoordt je appjes, maakt wat selfies en ondertussen is het twee uur later. Oeps. Dus leg je telefoon weg tijdens het studeren. Het gaat je alleen maar afleiden. Waardoor je minder goed kan studeren en waarschijnlijk een lager cijfer gaat halen op je tentamen. Wil je niet, toch?

Lees hier nog meer tips voor een betere concentratie!

En je goudvis?

Is ook veel slimmer dan je denkt. Uit laboratoriumonderzoek komt naar voren dat vissen wel vijf maanden lang informatie kunnen vasthouden. Zo kunnen goudvissen bijvoorbeeld onthouden waar ze zijn gevoerd. Dit blijkt uit een Canadees onderzoek. Dus of we dit nou moeten geloven…?

 

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

Recent Posts