fbpx

6 cv tips om jouw cv op te laten vallen!

Wist je dat een recruiter of werkgever gemiddeld zes seconden naar jouw cv kijkt? In deze korte tijd bepalen ze of jij geschikt bent voor een functie. Het is daarom belangrijk dat jij opvalt met jouw cv. Het is je visitekaartje! Houd dit daarom continu in je achterhoofd tijdens het opstellen ervan. Hoe zorg je er nu voor dat je opvalt met jouw cv? Het is eigenlijk simpeler dan je denkt. Wij geven jou 6 cv tips!

1 Contactgegevens

Vermeld sowieso de basisgegevens, zoals je naam en woonplaats. Om eruit te springen kan je ook andere dingen toevoegen. Solliciteer je voor een creatieve functie? Vermeld dan jouw prachtige Instagram account. Heb jij een rijbewijs? Ook dit is een pluspunt. Zet dit dus op je cv!

2 Introductietekst over jezelf

Wie ben jij? Wat kan jij? Wat wil jij? Maak een korte samenvatting over jezelf en zet dit op je cv. Je laat hiermee een stukje van jouw persoonlijkheid zien. En dat is waar recruiters/werkgevers veel op letten! Een introductietekst schrijven over jezelf is best lastig. Hier hebben wij wat tips voor jou! Kom je er met deze tips niet uit? Volg dan de workshop Personal Branding bij YTF!

3 Opleiding

Opleidingen zeggen iets over het pad dat jij hebt bewandeld en hoe deze route is verlopen. Het toevoegen van opleidingen lijkt simpel. Maar wat doe je met opleidingen die je hebt afgebroken? En wat voor beschrijving zet je erbij? Houd deze punten in je achterhoofd:

 • Zet altijd je meest recente opleiding bovenaan;
 • Zet zaken als opleidingsniveau, school en gemiddelde cijfer erbij;
 • Vermeld ook welke specialisatie(s), minor(s) of extra’s je hebt gedaan tijdens je studie;
 • Heb je je diploma behaald? Gefeliciteerd! Zet dit ook op je cv met je afstudeerjaar erbij;
 • Ben je een keer gestopt met een opleiding? Niet erg. Vermeld deze wel op je cv en geef een korte toelichting waarom je bent gestopt;
 • Schrijf zowel je opleiding(en) als de naam van het opleidingsinstituut voluit!

4 Werkervaring

De (bij)banen die jij hebt gehad geven een goed beeld van jouw opgedane kennis en ervaring. Ook hier geldt: zet je meest recente werkervaring bovenaan. Vermeld bij elke functie kort en zakelijk wat jouw taken waren. In een gesprek kan je deze taken nog meer uitleggen. Let op!! Voeg alleen relevante ervaring toe. Dus die krantenwijk van tien jaar geleden mag je best weglaten. Heb je heel veel bijbaantjes gehad? Deze kan je wel samenvoegen onder een kopje ‘overige werkervaring’.

Gaten in je cv?

Zorg er dan voor dat je dit kan onderbouwen tijdens een sollicitatiegesprek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervoor hebt gekozen om te gaan reizen voor een jaar, of dat je mantelzorger bent geweest voor een ziek familielid.

5 Voeg nevenactiviteiten op je cv

Dit zijn activiteiten die jij doet naast je studie of werk. Hierbij kan je denken aan een bestuursfunctie van jouw studievereniging of vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis. Dit laat zien dat je interesses hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Hierdoor val je op en onderscheid je je van de rest!

6 Kennis en vaardigheden

Wat kan je, naast je werkervaringen en opleidingen, nog meer? Heb je een certificaat van bijvoorbeeld Google Marketing? Zet dit op je cv. Laat de wat algemenere zaken zitten. Kan je overweg met Word? Fijn, maar dat kan iedereen wel en is dus niet heel boeiend voor werkgevers. Kan je moeilijke formules berekenen in Excel? Dan is dit wél iets wat je op je cv zet!

Cv tips: puntjes op de i!

Hierboven staan de belangrijkste cv tips om op te vallen en om jouw cv overzichtelijk te maken. Waar moet je nou nog meer op letten? Wat zijn de puntjes op de i?

 • Zorg dat je een basis cv hebt (zie hierboven) en pas deze telkens aan op de vacature waarop jij solliciteert. Hierdoor zorg je voor een perfecte match tussen jou en de organisatie.
 • Je cv is geen boekwerk. Beperk het tot maximaal 2 A4’tjes.
 • Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk en scanbaar Hoe kan je hiervoor zorgen?
  • (Tussen)kopjes;
  • Voldoende witregels;
  • Opsommingen (zoals ‘bulletpoints’);
 • Wil je een lay-out die bij jouw persoonlijkheid past, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan eens een kijkje op Canva. Hier kan je (gratis) een mooie lay-out kiezen voor jouw cv, om nog meer op te vallen!
 • Sla je cv op als pdf-bestand. Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak.

Heb je alles gecheckt? Vraag dan ook nog even aan iemand anders of hij/zij jouw cv wil doorlezen. Wie weet heb jij wat over het hoofd gezien. Helemaal klaar? Goed gedaan. Dan is het nu tijd om een knallende motivatiebrief te schrijven.  Succes!

Vind je het lastig om een cv te maken? Of heb je vragen over solliciteren? Maak dan een afspraak met één van onze talent coaches!

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recent Posts