fbpx

Wat zijn de voordelen van een traineeship?

Ben jij (bijna) afgestudeerd? Dan ga je waarschijnlijk op zoek naar een startersfunctie. Echter kan je er ook voor kiezen om een traineeship te gaan volgen! Een traineeship is een intensief, maar zeer leerzaam traject. Wat houdt het eigenlijk in? En wat zijn de voordelen?

Wat is een traineeship?

Een traineeship is een startersfunctie. Het grootste verschil met een startersfunctie, is dat je bij een traineeship fulltime werkt en daarnaast een opleidingstraject volgt. De duur van het programma varieert tussen de paar maanden tot drie jaar, afhankelijk van de organisatie natuurlijk. Over het algemeen is het bedoeld voor afgestudeerden met een diploma op hbo- of wo-niveau en met een werkervaring van nul tot twee jaar. De bedoeling is dat jij, als trainee, binnen de organisatie een vaste functie kan bemachtigen die het beste aansluit op jouw interesses en capaciteiten.

Verschillende traineeships

Tijdens een traineeship doe je veel werkervaring op, zowel binnen als buiten een organisatie. Een traineeship verschilt per sector en per type organisatie. Wil je een traineeship volgen bij een corporate organisatie? Dan ga je gedurende het traject op verschillende afdelingen aan de slag en zul je verschillende functies bekleden. Het kan ook zo zijn dat je meerdere projecten gaat doen bij verschillende organisaties. Een traineeship volgen bij een startup is vooral gericht op het (aan)leren van verschillende skills. Dit komt doordat een startup vaak niet bestaat uit verschillende afdelingen!

Sollicitatieprocedure

Over het algemeen is de sollicitatieprocedure zeer uitgebreid. Hierdoor krijgt de organisatie een goed beeld van jou, maar jij ook van de organisatie! Gemiddeld bestaat de sollicitatieprocedure uit drie tot vijf rondes. Echter verschilt dit natuurlijk per organisatie. De procedure begint bij het sturen van jouw cv en motivatiebrief, of -video. Hierna zijn er verschillende testen, gericht op je persoonlijkheid en/of capaciteiten, bijvoorbeeld een intelligentietest. Ook heb je verschillende gesprekken, over jouw achtergrond, drijfveren en kennis. Heb je deze rondes doorstaan? Dan moet je meestal een of meerdere (online) assessments maken. De laatste ronde van het sollicitatieproces is het eindgesprek. Dit voer je met verschillende mensen binnen de organisatie.

Voordelen

Een traineeship is een intensief programma. Er wordt veel van je verwacht, zowel in de sollicitatieprocedure als in het programma zelf. Gelukkig krijg je er ook veel voor terug. Wat zijn de grootste voordelen van een traineeship?

1. Persoonlijke ontwikkeling

Naast dat je fulltime aan het werk bent, volg je ook een opleidingstraject. Dit traject bestaat uit workshops, trainingen en verschillende cursussen om jouw kennis en vaardigheden uit te breiden. Naast het opleidingstraject word je ook intensief begeleid bij je persoonlijke ontwikkeling. Tijdens een traineeship zijn de ontwikkelmogelijkheden dus enorm.

2. Ontwikkelen binnen de organisatie

De bedoeling van een traineeship is dat jij doorstroomt naar de functie die het beste aansluit op jouw interesses en capaciteiten. Om hierachter te komen ga je bij verschillende afdelingen aan de slag. Ook voer je verschillende functies uit. Hierdoor leer jij de organisatie van binnen en buiten kennen. Plus: je bouwt een enorm netwerk binnen de organisatie op!

3. Streepje voor

Je leert onwijs veel tijdens een traineeship. Op zowel persoonlijk als professioneel vlak weet je beter wie je bent, wat je wilt en waar je goed in bent. Je krijgt een duidelijke visie op jouw kwaliteiten. Hierdoor ben je goed inzetbaar binnen een organisatie en heb je dus een streepje voor op de rest!

 

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recent Posts