fbpx

Ook een goed cv nodig? Lees hier alle do’s en don’ts!

Een toffe vacature gezien? Op zoek naar een stage? Snel geld nodig? Een goed cv is daarbij een must! Maar wat zet je er nu in en wat juist niet? Hierbij alvast een tipje van de sluier: een belangrijk doel van het cv is opvallen. Een goed cv voldoet daarom aan een aantal basisregels én bevat originaliteit en creativiteit. Want zo val jij op! In deze blog worden de belangrijkste do’s en don’ts van het YTF cv op een rijtje gezet. #YTFhelpt

Good to know

Een recruiter kijkt gemiddeld vijf seconden naar jouw cv. Dat betekent dat heel snel wordt bepaald of jij geschikt bent voor een functie. Het is daarom belangrijk dat jij opvalt met jouw cv. Dat een recruiter binnen vijf seconden weet dat jij aangenomen moet worden. Je cv is je visitekaartje! Houd dit daarom continu in je achterhoofd tijdens het opstellen ervan.

In deze blog wordt ingegaan op een aantal onderdelen van het YTF cv. Onderdelen die niet worden besproken, worden in andere blogs toegelicht.

Opleiding

Opleidingen zeggen iets over het pad dat jij als student hebt bewandeld en hoe deze route is verlopen. Het toevoegen van opleidingen lijkt simpel. Maar wat doe je met opleidingen die je hebt afgebroken? En wat voor beschrijving zet je erbij?

Do’s

Zet je meest recente opleiding altijd bovenaan.

Zet zaken als opleidingsniveau, school en gemiddeld cijfer erbij.

In de beschrijving kun je met bijvoorbeeld bulletpoints een aantal vakken erbij schrijven, zodat de werkgever een beter beeld van de opleiding krijgt. Let op: niet te veel! Soms is het verstandig om bepaalde vakken af te stemmen op het bedrijf/de branche waarin je geïnteresseerd bent.

Zet je minor en/of specialisatie erbij. Mits je deze hebt gedaan natuurlijk.

Don’ ts

Voorkom gaten! Dit is namelijk het eerste wat opvalt bij recruiters. Zet daarom ook afgebroken opleidingen op je cv. Geeft hierbij een korte toelichting van maximaal één zin, waarin je uitlegt waarom je met deze opleiding gestopt bent.

Gebruik geen afkortingen. Schrijf zowel opleiding als de naam van het opleidingsinstituut voluit.

Let op spelling en opmaak. Recruiters beoordelen de hele dag cv’s en kijken daarom goed naar deze punten. Sterker nog, ongelijke opmaak of verkeerde spelling kunnen leiden tot irritaties.

Werkervaring

De (bij)banen die jij hebt gehad geven een goed beeld van jouw opgedane kennis en ervaring. En laat dat nu heel belangrijk zijn vandaag de dag. Daarom zet je altijd jouw werkervaring op je cv. Let op! Overdrijven is ook een vak… Voeg alleen relevante ervaring toe. Dus die krantenwijk van tien jaar geleden mag je best weglaten.

Do’s

Zet je meest recente werkervaring bovenaan. Je werkt altijd in chronologische volgorde van heden naar vroeger.

Een recruiter moet snel kunnen zien of jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Zorg er daarom voor dat je werkervaring kort, krachtig en zakelijk geschreven is.

Als je veel werkervaring hebt, voeg dan verschillende ervaringen samen. Zet bijvoorbeeld je eerdere bijbanen onder een kopje en vermeld daarbij belangrijke zaken in de beschrijving, zoals organisaties en data.

Don’ ts

Voorkom gaten in je cv. Heb je dit wel? Zorg er dan voor dat je dit kan onderbouwen tijdens een sollicitatiegesprek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervoor hebt gekozen om te gaan reizen voor een jaar, of dat je mantelzorger bent geweest voor een ziek familielid.

Gebruik geen vakjargon. Niet iedereen spreekt dezelfde taal. Zorg ervoor dat iedereen het begrijpt.

Ook hier: let op spelling en opmaak en voorkom irritaties.

Nevenactiviteiten

Binnen veel sectoren heerst momenteel een krappe arbeidsmarkt. Dit betekent dat er meer starters dan banen beschikbaar zijn. Studenten moeten zich daarom onderscheiden van de rest. Maar hoe doe je dat? Hoe profileer jij jezelf als student? Het verrichten van nevenactiviteiten is één van deze manieren. Voorbeelden hiervan zijn: bestuurswerk bij een studie- of studentenvereniging, een eigen bedrijf, vrijwilligerswerk voor een stichting of vereniging.

Do’s

Het vermelden van nevenactiviteiten is heel belangrijk! Hiermee zorg je ervoor dat jij jezelf onderscheidt van anderen.

Benoem maximaal drie nevenactiviteiten. Teveel is ongeloofwaardig. Bovendien onthouden werkgevers er vaak maar één.

Don’ ts

Nevenactiviteiten hebben een houdbaarheidsdatum. Zo zijn bestuursfuncties ongeveer vijf jaar na jouw opleiding niet meer relevant. Vermeld dus altijd recente nevenactiviteiten.

Beschikbaarheid, interesses, deel cv

Je bent nu bijna klaar met het invullen van jouw YTF cv. Nog een paar laatste tips! Het invullen van jouw beschikbaarheid is heel handig. Organisaties kunnen zo namelijk zien of jij beschikbaar bent voor hun vacatures. Bovendien is het slim om jouw interesses in te vullen. Bedrijven kunnen zo zien of jij een geschikte kandidaat bent. En jij kunt zien of de vacature bij jou past! Tot slot kun jij jouw cv op verschillende manieren delen. Zo kun je jouw cv met een link via WhatsApp sturen. Of gewoon via een pdf bestand.

Wil je meer weten over het YTF cv?

Heb je nog meer vragen? Of twijfel je ergens over? Plan dan hieronder een coachgesprek in met één van onze talent coaches. Of loop even bij ons binnen.

Auteur

Britt Zuiker
Young Talent Factory

Recent Posts