fbpx

De do’s en don’ts van een koffiedate

Er is een nieuwe trend ontstaan bij het solliciteren, namelijk de koffiedate. Een koffiedate? Ja! Je kan een koffiedate inplannen vóórdat je een sollicitatiegesprek voert. Het doel van zo’n koffie afspraak is een beeld krijgen van het bedrijf, of van een bepaalde functie. Is jouw droombaan bijvoorbeeld Projectmanager? Of wil jij heel graag bij Coolblue werken? Stuur dan een LinkedIn bericht naar een Projectmanager in jouw netwerk, of naar iemand die bij Coolblue werkt. Je zult zien dat ze het super leuk vinden om een koffie met je te gaan drinken en jouw vragen te beantwoorden!

Wat zijn dan de do’s en don’ts tijdens een koffiedate? Hier tips waar je op kan letten!

DO’S bij een koffiedate

  1. Kom niet rond dezelfde tijd als je gesprekspartner, maar kom 15 min eerder. Het is altijd goed om op tijd bij een afspraak aan te komen.
  2. Vergeet niet dat het een kennismaking is en geen sollicitatiegesprek. Dus probeer voor jezelf zoveel mogelijk informatie over het bedrijf, of over de functie te achterhalen. Vraag hoe hij of zij in deze functie terecht gekomen is, of bij dat bedrijf waar je zo graag wil werken.
  3. Maak vooraf een lijstje met vragen waar je graag antwoord op wil hebben. Op deze manier voorkom je dat je dingen vergeet!
  4. Aan het eind van het gesprek bedank je je gesprekspartner voor zijn tijd. Misschien vindt hij of zij het leuk om contact te houden!

DON’TS bij een koffiedate

  1. Laat je gesprekspartner niet het gesprek leiden. Jij hebt deze kennismaking ingepland, dus zorg ervoor dat jij er alles uit kan halen wat er uit te halen valt.
  2. Begin niet over je privé leven, het is niet van toegevoegde waarde als je over het afgelopen weekend begint, dus houd het een inhoudelijk gesprek.
  3. Kleed je niet té formeel, het is een koffiedate en geen sollicitatie.


Dus houd het zakelijk, maar maak het ook een leuk gesprek. Met een koffiedate kan je op een leuke manier kennismaken met een functie of bedrijf waar je eventueel zou willen werken. Achteraf kan je voor jezelf het besluit nemen of het inderdaad bij je past. Zo niet? Ook goed! Plan een nieuwe koffiedate in met iemand anders en gebruik deze do’s en don’ts opnieuw!

Auteur

Sam FranciscoSam Francisco
Young Talent Factory

Recommended Posts