fbpx

Een goede introductietekst schrijf je zo!

Een recruiter bekijkt jouw cv in vijf seconden. Vijf seconden?! Ja, echt! In die vijf seconden moet jij ervoor zorgen dat je opvalt. Opvallen tussen al die andere sollicitanten, hoe doe je dat? Met een introductietekst! Hieronder lees je hoe jij in vijf stappen jouw korte introductie schrijft.

Stap 1 Ask your fans!

Het schrijven van een introductietekst is best lastig. Wat vertel je over jezelf? En hoe begin je? Het inschakelen van hulp kan dan heel fijn zijn. Stel je ouders, broers, zussen en goede vrienden daarom eens de volgende vraag: ‘wil je mij omschrijven in vijf woorden?’. Vraag dit aan drie tot vijf personen en noteer de reacties onder elkaar. Wat valt je op? Komen er kwaliteiten overeen? Waar herken jij jezelf in? En waar niet? De input van anderen kan je helpen na te denken over wat voor persoon jij bent en hoe je overkomt op anderen. Heel handig om te gebruiken bij het schrijven van jouw introductietekst!

Stap 2 WHY?

Al gehoord van de golden circle van Simon Sinek? Het is een simpel en krachtig model die je helpt bij het onderscheiden van jezelf. Iedereen weet wat hij of zij doet. Echter, er zijn maar weinig mensen die weten wáárom ze iets doen. En laat nou juist ‘het waarom’ zo belangrijk zijn! Stel jezelf de volgende vragen: ‘wat vind jij belangrijk in het leven?’, ‘waar geloof jij in?’ ‘waar word jij gelukkig van?’ en ‘wat wil jij bereiken in het leven?’ Schrijf de antwoorden op die je het eerst te binnen schieten.

Stap 3 HOW?

De volgende stap is nagaan hoe jij jouw doelen gaat bereiken. Welke eigenschappen en kwaliteiten heb je? Welke zet je in om jouw doelen te bereiken? En niet onbelangrijk: HOE zet je deze eigenschappen en kwaliteiten in? Let op: hier komen de antwoorden van stap 1 goed van pas!

Stap 4 WHAT?

Het laatste onderdeel van de golden circle is de ‘what’. WAT ga je doen om jouw doelen te bereiken? Welke stappen zet je? En wie of wat heb je daarvoor nodig? Maak dit zo concreet mogelijk. Geef voorbeelden. Hoe uitgebreider je dit voor jezelf uitwerkt, hoe makkelijk het uiteindelijk is om jouw doelen ook daadwerkelijk te bereiken.

Stap 5 Schrijven, schrijven, schrijven!

De laatste stap is natuurlijk het schrijven van jouw introductietekst. Met de input van je fans, de golden circle en deze laatste tips heb je jouw tekst zo af! Dus: vertel in je introductietekst jouw WHY, HOW, WHAT en benoem 2 à 3 eigenschappen. Schrijf krachtig, wees creatief en zorg ervoor dat het een goed lopende tekst is. De ideale introductie bevat 4 tot 8 tekstregels. Tot slot, vraag om feedback! Wat vinden anderen van jouw tekst? Herkennen ze jou erin? En valt het op?

Meer weten over de introductietekst?

Kom langs op onze Talent Factory voor nog veel meer tips en tricks! Tijdens de workshop Personal Branding kom je alles te weten over hoe jij jezelf zo goed mogelijk profileert en schrijf je jouw eigen introductietekst! Ook kun je een afspraak maken met onze coaches om je introductietekst te laten checken.

 

Auteur

Britt Zuiker
Young Talent Factory

 

Recent Posts