fbpx

Hoe maak je een goede indruk tijdens jouw sollicitatiegesprek?

Gefeliciteerd! Je mag op sollicitatiegesprek komen bij die toffe organisatie! Je hebt de baan bijna binnen, alleen nog even dat sollicitatiegesprek knallen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je een goede indruk achterlaat bij degene met wie je een sollicitatiegesprek hebt?

Voordat je ook maar een woord hebt gezegd, heeft jouw gesprekspartner al een indruk van jou. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit al gevormd wordt in de eerste paar seconden van een ontmoeting. Toch kan je er wel voor zorgen dat iemand een goede indruk van jou krijgt. Hoe? Door deze non-verbale trucjes!

Stel jezelf voor

Hoe jij jezelf voorstelt is van groot belang om een goede indruk achter te laten. Sta altijd op als je je gesprekspartner ontmoet en geef diegene een hand. Geef je een slap handje? Dat is eigenlijk meteen een minpunt, omdat dit niet zelfverzekerd overkomt. Echter een te stevige handdruk zorgt er weer voor dat je (te) dominant kan overkomen. Dus geef wel een stevige handdruk, maar zorg ervoor dat je niet in iemands hand gaat knijpen. Dit doet natuurlijk ook gewoon zeer.

Maak oogcontact

Een sollicitatiegesprek is best spannend. Oogcontact maken met degene die tegenover jou zit ook. Natuurlijk hoef je niet elke seconde iemand aan te kijken, dat is ongemakkelijk. Maar het is ook niet fijn voor jouw gesprekspartner als je de hele tijd om je heen zit te kijken tijdens je verhaal. Door af en toe oogcontact te maken laat je zien dat je oprecht aandacht hebt voor degene die tegenover jou zit.

Praat met je handen

Handgebaren geven jouw verhaal kracht. Het geeft net dat beetje extra aan jouw verhaal. Bovendien weet je dan ook gelijk wat je met je handen moet doen, want wat moet je anders? Het zorgt er ook nog eens voor dat jij een actievere houding aanneemt en enthousiaster overkomt. Ga niet overdrijven. Dit komt niet natuurlijk over. Tevens leidt het je gesprekspartner ontzettend af.

Actieve open houding

Een actieve houding aannemen bij je sollicitatiegesprek zorgt ook voor een goede indruk. Een gesloten houding is een grote afknapper bij werkgevers/recruiters. Dus ga niet met je armen over elkaar en onderuitgezakt op je stoel zitten. Trek alsjeblieft ook je jas uit. Dit komt namelijk onwijs ongeïnteresseerd over.

Lachen werkt aanstekelijk

Wees positief en lach! Als jij enthousiast overkomt, zorg jij er onbewust voor dat de ander dat ook gaat worden. Weet je hoe dat komt? Dankzij onze spiegelneuronen. Deze reageren automatisch op wat we zien en hierop kunnen we ons gedrag aanpassen. Ben jij tijdens het sollicitatiegesprek positief en vrolijk? Dan heb je een hele grote kans dat jouw gesprekspartner dit gedrag gaat overnemen. Lachen dus!

Een goede indruk

Dankzij deze non-verbale trucjes, maak jij een goede indruk bij jouw gesprekspartner. Natuurlijk is jouw verhaal tijdens het sollicitatiegesprek ook belangrijk. Lees hier nog meer tips voor tijdens het sollicitatiegesprek. Als je dit allemaal in je achterhoofd houdt, dan komt het sollicitatiegesprek wel goed! Vind je het nou toch nog erg lastig? Of heb je vragen? Kom dan gezellig even bij ons langs in Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Rotterdam of Utrecht!

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recent Posts