fbpx

5 herkenbare types in een projectgroep

We kennen het allemaal; school is begonnen en je wordt in een nieuwe projectgroep gezet. Fijn, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar nee, daar heb je ze weer: de classic types die in ieder projectgroep voorkomen. Aan het begin stellen jullie afspraken op waar iedereen zich aan moet houden. Heel leuk, maar na een week vallen de types al door de mand. Hier de classic projectgroep-types op een rijtje. Herken jij ze?

  1. Sjaak afhaak

Deze freerider begint het project met goede moed en motivatie. Vol enthousiasme geeft sjaak-afhaak goede ideeën. Hij/zij laat het team denken: “Dit project gaan we ‘nailen!’”. Maar na een week begint het al: de blauwe vinkjes in de groeps-app en geen reactie van sjaak-afhaak. Vaak komt deze persoon te laat, of kan hij of zij niet komen door een “huisarts afspraak” twee keer per week. Deze afzeggingen worden gevolgd door het appje van sjaak-afhaak: “kan iemand uitleggen wat ik moet doen?” Toch komt deze persoon er vaak wel mee weg, oneerlijk hé?

  1. De captain

“Stuur alles maar naar mij als jullie klaar zijn.” De captain verdeelt de taken, maar niemand weet eigenlijk wat de captain nou eigenlijk zelf voor taak heeft. Hoewel deze persoon wel alles bepaalt, houdt iedereen stiekem wel van de captain. Terwijl jij donderdag om drie uur ‘s nachts op de bar van de Bubbels* staat te dansen, mee-blèrend met klassieker van Dré Hazes, is de captain nog tot diep in de nacht de spelling van het project aan het checken.

  1. De geest

“Wacht… doet hij/zij deze studie nog wel?” De geest zie je de eerste dag van het jaar wanneer je je groepje ontmoet. Hij of zij komt vervolgens nooit opdagen en zit wel in de groepsapp, maar zegt niks. Hierdoor vraagt iedereen zich af of hij/zij überhaupt nog de studie doet.

  1.  De betweter

Deze persoon gooit achter elk idee verbetering want de betweter “heeft het geleerd op de vorige studie” en weet altijd meer van het onderwerp dan alle mensen in de groep en klas; misschien wel dan de hele opleiding. Vaak heeft de betweter ook overmatige stress. Het beste wat je kan doen bij de betweter is er niet tegenin gaan.

  1. De creatieveling

In de meeste projectgroepen heb je een creatieveling die iedereen mag. Hij of zij heeft een geheim talent: van video’s maken, verslagen stylen tot met enorm creatieve ideeën komen. Deze persoon zal niet snel deelnemen aan discussies en kan soms wat vergeetachtig zijn. Van deze creatieveling merk je niet veel en hij of zij wordt door ieder teamlid geaccepteerd.

Dit waren de classic projectgroep-types, herken jij ze?

 

*Bubbels= Bar in Amsterdam

Auteur

Eva Vliese
Young Talent Factory

Recent Posts