fbpx

Career day, say what?!

Liever een goed betaalde, maar niet zo’n leuke baan óf een te gekke baan, maar niet goed betaald? Dat is de vraag die ik stelde op de Connect! Career Day van de Hogeschool van Amsterdam. Veel studenten gingen voor het geld. Behalve als ik erbij vertelde dat het wel gaat om minimaal vijf jaar. Bijna alle studenten veranderden van antwoord: “Het is eigenlijk wel belangrijk dat je gelukkig bent op werk, dan maar iets minder verdienen.”

Een Career Day is een goed moment om te netwerken. Tijdens zo’n dag zijn er verschillende bedrijven waarmee jij in gesprek kunt gaan. Misschien haal je er zelfs een sollicitatiegesprek, of droomstage uit! Tevens zijn er verschillende workshops waar je aan kunt deelnemen. YTF is ook vaak aanwezig, bijvoorbeeld met de workshop ‘Ontdek je talent’. Of met onze Photobooth, voor een professionele foto voor op jouw cv of LinkedIn. Maar hoe bereid je je nou voor op zo’n dag? En wat is een goede openingszin? Kortom, hoe moet je netwerken? Ik ging hierover in gesprek met verschillende studenten.

“Ik heb mij niet voorbereid op vandaag, ik laat het gewoon op mij afkomen.”

Veel studenten weten niet hoe ze zich moeten voorbereiden voor zo’n dag. Het is belangrijk om jezelf af te vragen wat jij wilt uitstralen. Wie ben jij? En hoe wil jij dat de organisatie jou ziet? Misschien wel strak in pak of juist wat informeler gekleed? Doe vooral research naar de verschillende organisaties. Hierdoor kan jij efficiënt netwerken op een Career Day. Ook is het belangrijk om uit te zoeken wat jouw talenten zijn. Dit kan je zeker gebruiken als je in gesprek gaat. Vind je het lastig om te bepalen wat jouw talenten zijn? Vraag het eens aan je ouders en/of vrienden. Of volg een workshop bij YTF!

“Mijn openingszin is: Wat doen jullie eigenlijk als organisatie?”

Bovenstaande quote is een typisch voorbeeld van een niet zo goede voorbereiding. Deze vraag komt niet erg professioneel over en bedrijven zullen jou hierdoor ook sneller vergeten.
Zoals ik al zei, een goede voorbereiding is the key. Verzin thuis alvast een goede openingszin. Bijvoorbeeld: “Stel ik word aangenomen, hoe zou mijn werkdag er dan uitzien?” Zo is het ijs gebroken. Ook is het voor jezelf fijn om te weten of de bedrijfscultuur en de functie bij jou past. Schrijf wat vragen op, zo weet je zeker dat je ze niet vergeet.

“Ik dacht dat LinkedIn niet meer zo actief gebruikt werd.”

Je hebt een leuk gesprek gehad, maar dan? Wat gebeurt er hierna? Het ligt er natuurlijk aan wat jouw doel was van zo’n dag. Wellicht is het enkel voor de oriëntatie, maar misschien wil je wel die droomstage bij dat ene bedrijf bemachtigen. Het is sowieso goed om een LinkedIn-profiel aan te maken. Hierdoor kan jij jouw netwerk vergroten. Dus heb jij net een leuk gesprek gehad met een organisatie? Ga die organisatie dan volgen op LinkedIn. Zo kun jij zien waar zij mee bezig zijn. Misschien zoeken zij wel een nieuwe stagiaire of werknemer. Of maak een connectie op LinkedIn met degene die jij hebt gesproken. Hoe groter jouw netwerk, hoe groter de kans dat jij via via een leuke baan bemachtigt!

Dus, of je het nou voor het geld doet of voor die leuke baan, maak gebruik van een Career Day. Ga netwerken! Neem snel een kijkje op jouw hogeschool of universiteit of zij er één organiseren, of kom zelf met het voorstel! Wil je nog meer tips over solliciteren, netwerken of ben je onzeker over wat jouw kwaliteiten nou eigenlijk zijn? Maak dan een coachafspraak. Hopelijk tot snel!

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recommended Posts