fbpx

Personal Branding: jezelf voorstellen op een unieke wijze

Duizenden afgestudeerden, allemaal met een mooi curriculum vitae, maar jij wilt die baan. Hoe doe je dat? Hoe val jij op tussen alle young professionals? Hoe stel jij jezelf voor op een unieke wijze?

Jezelf voorstellen

Je kent de clichés: ”Ik ben een doorzetter en teamplayer, maar kan ook goed zelfstandig werken.” Menig recruiter zal hierop reageren met een zucht en de sollicitatie rechtstreeks in de prullenbak gooien. Met dit soort uitspraken ben jij één van de velen die zich op dezelfde manier voorstelt. Datzelfde geldt voor uitspraken als: ”Ik ben Ruben, 23 jaar, afgestudeerd Toegepast Psycholoog en woon in Amsterdam.”. Dit zegt niets over jou als persoon. Ik weet nu welk diploma je hebt, maar niet waarom je voor mij interessant bent.

Jezelf voorstellen aan de hand van simpele feiten of veelgebruikte clichés, gaan jou niet onderscheiden van de rest. Je hebt iets unieks te bieden. Iets wat typisch kenmerkend is voor jou. Jij hebt jouw persoonlijke merk.

Je eigen merk maken

Hoe doe je zoiets, je eigen merk maken? En hoe weet je wat jouw persoonlijke merk is?

De eerste stap in deze zoektocht is het begrijpen van het begrip personal branding. Personal Branding gaat over jouw persoonlijkheid. Als jij een goed personal brand hebt, weet iedereen wie jij bent, waar je voor staat en waar jij in uitblinkt. Dat is wat je wil bereiken. Ontdek wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat jou energie geeft.

Stel jezelf de vraag: Welke karaktereigenschappen of vaardigheden onderscheiden mij van de anderen die mijn opleiding hebben gevolgd?

Dit ontdekken is natuurlijk een grote stap. Je zal niet direct weten wat jou onderscheidt van de rest, maar je kan hier wel alvast over nadenken. Vraag eens aan vrienden en/of collega’s hoe zij jou zouden omschrijven en wat jouw mooiste kwaliteit is. Of ga eens in gesprek met een coach, die jou helpt jouw unieke kwaliteiten te vinden en te formuleren. YTF biedt gratis coaching aan voor iedereen die graag meer inzicht krijgt in zijn of haar unieke kwaliteiten, om zo een vliegende start te maken!

 

 

 

Personal Branding tips

 

Tip 1

Heb jij deze unieke kwaliteit(en) gevonden, die jou onderscheiden van de rest? Dan is het van belang dat jij dit op een juiste manier weet uit te dragen. Maak jouw unieke talent of kwaliteit concreet door jezelf de vraag te stellen: ‘Hoe uit zich deze kwaliteit bij mij?’. Schrijf op wat er uit deze vraag komt en benoem deze zaken dan ook als jij jezelf voorstelt, bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek of tijdens een netwerkgelegenheid.

Zo kan je over jezelf zeggen: ”Ik ben een enthousiaste trainer”, maar beter is het om te zeggen: “Ik ben een enthousiaste trainer, doordat ik altijd vrolijk en energiek voor een groep sta, veel glimlach en oprechte complimenten geef als ik zie dat iemand iets goed doet. Dit zorgt voor een zeer levendige en enthousiaste sfeer waardoor mensen graag naar mij luisteren en zelf ook enthousiast worden.”

Maak jouw unieke kwaliteit(en) concreet. Pas dan weet je hoe je dit kan overbrengen, zonder dat je in clichés vervalt.

Tip 2

Zorg er daarnaast voor dat jouw personal brand overal zichtbaar wordt. Zorg ervoor dat jouw kledingstijl en gedrag kloppen met jouw personal brand. Dus liggen jouw kwaliteiten in het leidinggeven of aansturen van mensen, zorg er dan ook voor dat je een invloedrijke indruk maakt, door je netjes te kleden en zelfverzekerd te gedragen. Heb je veel kennis over een bepaald onderwerp, deel dan ook artikelen omtrent dit onderwerp op social media en vertel er gepassioneerd over. Jouw personal brand moet overal in terug gezien worden!

Tip 3

Wees constant in je gedrag. Jij wilt iets uitstralen wat uniek voor jou is. Zorg er dan ook voor dat dit op meerdere plekken en meerdere tijden te zien is. Ga niet de ene dag heel net gekleed naar je werk en de dag daarop zeer informeel. Dit maakt het namelijk moeilijk om een duidelijk beeld van jou te krijgen, dus het gewenste beeld over jou wordt zo ook moeilijk bereikt.

Tip 4

Zorg ervoor dat jouw personal brand de echte jij is!

Dit is de belangrijkste tip. Jouw personal brand laat zien wie JIJ bent en waarom een werkgever JOU moeten kiezen. Een ‘nep’ personal brand wordt snel ontdekt door anderen en zal jou veel moeite kosten, omdat je jezelf anders voordoet dan je bent.  De grote uitdaging is om te ontdekken wat JOUW unieke meerwaarde is en hoe JIJ dit kan uitstralen. 

Personal Branding Workshop

Wil jij graag hulp bij het ontdekken van jouw Personal Brand? Meld je dan aan voor een coachgesprek. Hierin krijg jij tips en handvatten aangereikt om jouw Personal Brand te ontdekken en vormen.  Heb je vragen? Geef ons gerust een belletje. Ben je al overtuigd? Ontdek dan snel wanneer jij deze workshop kunt volgen!

Tot snel!

 

Auteur

Ruben Oudgenoeg
Young Talent Factory

 

Recommended Posts