fbpx

Regisseer jouw loopbaan met je eigen netwerk!

Je eigen loopbaan regisseren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan… Want hoe neem je de controle over jouw loopbaan? Het sleutelwoord? Netwerken. Hoe(zo) netwerken? Dat lees je hieronder.

Voor veel banen wordt niet geadverteerd op vacaturesites. De meeste banen worden via-via verkregen. Posities worden intern vervuld en medewerkers verspreiden de vacature binnen hun eigen netwerk. Waarom? Talent kent talent. Werknemers dragen alleen mensen aan met wie ze willen samenwerken.

Netwerken?

Klinkt leuk dat netwerken. Maar wat is het? Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten met andere mensen die je mogelijk ooit voordeel kunnen opleveren.

Hoe?

Nu je weet wat het is, wil je natuurlijk ook weten hoe je het beste kan netwerken. Onderstaande tips helpen je hiermee.

Tip 1: Veel geven

Netwerken betekent geven. Anderen moeten het gevoel hebben dat ze iets aan jou hebben. Dat jij iets voor hen kan betekenen; dat ze jou aan hun netwerk willen toevoegen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de ander in contact te brengen met voor hem/haar belangrijke personen of te tippen voor die toffe baan!

Tip 2: Breng netwerk in kaart

Wat heb je aan een groot netwerk als je hem niet op de juiste manier gebruikt? Precies. Helemaal niks! Het in kaart brengen van je netwerk is daarom erg belangrijk. Maak bijvoorbeeld een netwerkspin van het bedrijf waar je op dit moment werkzaam bent. Welke afdeling is interessant? Welke personen zijn belangrijk? Wie kunnen jou helpen met het zetten van vervolgstappen binnen jouw loopbaan? Een schematisch overzicht helpt jou een beter beeld te krijgen van voor jou belangrijke connecties.

Tip 3: Pitch

Wat zeg je over jezelf op het moment dat je met een belangrijk persoon in gesprek bent? Dat is nog niet zo gemakkelijk… Zorg daarom dat je bent voorbereid. Dit doe je door een korte pitch over jezelf te maken. Wees hierin origineel en creatief. Zorg dat het iets over jóu zegt. Vind je dit lastig? Neem dan snel een kijkje op onze blog over een goede introductietekst.

Tip 4: Toon interesse

Eén van de leukste dingen in het leven is: praten over jezelf. Echt? Ja, echt. Bijna iedereen vindt het fijn om te vertellen over zichzelf. Wat je doet en wat je toekomstplannen zijn. Dus toon interesse in de ander! Vraag wat de ander doet, wat zijn/haar hobby’s zijn. Werk eens een dag mee of drink een kop koffie op een andere afdeling.

Tip 5: Wees zichtbaar

Een netwerk opbouwen kan alleen als je mensen ontmoet. Zorg daarom dat je zichtbaar bent voor anderen. Ga naar congressen, netwerkevents, trainingen, bedrijfsuitjes en borrels. Gelijkgestemden zijn daar vaak aanwezig. Zo kun jij makkelijk én op een informele manier jouw netwerk uitbreiden.

Tip 6: Vraag referenties

Heb je het idee dat jij je uiterste best hebt gedaan voor dat ene bedrijf? Zorg dan voor referenties. Vraag jouw manager bijvoorbeeld om beschikbaar te zijn als referentie voor toekomstige werkgevers. Of laat hem/haar een korte tekst over jou schrijven en zet deze op jouw YTF cv of LinkedIn. Op deze manier zien anderen ook hoe jij werkt!

Tip 7: Connect

Heb je een leuk gesprek gehad met iemand die jou weleens zou kunnen helpen? Vraag dan om contactgegevens of maak een connectie op LinkedIn. Zo kun jij altijd in contact blijven met de ander.

Tip 8: Wees attent

Heeft iemand ervoor gezorgd dat jij op gesprek mag komen? Of heeft een ander jou aan een baan geholpen? Bedank de ander voor de moeite! Dit kan per e-mail, telefoon, persoonlijk of met een presentje.

Meer tips?

Wil jij meer weten over netwerken? Plan een coachgesprek in met één van onze talent coaches of loop even bij ons binnen.

Auteur

Britt Zuiker
Young Talent Factory

Recommended Posts