fbpx

Scriptie schrijven: 10 tips om dat diploma binnen te halen!

Stress, slapeloze nachten, geen sociaal leven meer en onder een steen leven. Dit is het beeld wat veel afgestudeerden schetsen over de scriptie periode. Is dit terecht? Misschien een beetje, maar dat ligt volledig aan jezelf. Zorg ervoor dat jij niet met een burn-out jouw diploma mag ophalen, of met een 5,4 nog een half jaar langer door moet.

Er zijn veel tips die ervoor kunnen zorgen dat afstuderen veel leuker, simpeler en efficiënter wordt. Leer van deze 10 tips om het afstuderen tot een groot succes te maken!

Tip 1: Vind de goede afstudeeropdracht

Het afstuderen begint al bij het vinden van de juiste afstudeeropdracht: dit gaat vaak moeilijker dan verwacht. Maak daarom goed gebruik van jouw netwerk. Zet in jouw LinkedIn omschrijving dat jij een afstudeeropdracht zoekt (hier zoeken recruiters namelijk op). Ga ook zelf actief op LinkedIn op zoek naar een afstudeeropdracht. Pleeg daarnaast eens wat telefoontjes bij oude stagebedrijven. Wie weet hebben zij nog een leuke opdracht voor jou!

Tip 2: Zorg ervoor dat je jouw afstudeeropdracht leuk vindt!

Het belangrijkste bij de keuze van jouw afstudeeropdracht is dat je het onderwerp leuk vindt. Je gaat hier een half jaar mee aan de slag en gaat ook zeker tegen problemen aanlopen. Om het vol te houden is het heel belangrijk dat je vanuit jezelf gemotiveerd bent. Dit gaat een wereld van verschil betekenen in hoe jij jouw afstuderen ervaart!

Zorg er daarnaast ook voor dat je het onderwerp klein houdt. Gedurende het onderzoek blijkt er vaak meer bij te komen, dan je voorheen had voorzien.

Tip 3: Baken alles goed af

Stel een duidelijke hoofdvraag op en baken alles goed af. Dit zorgt ervoor dat je er niet teveel zaken bij gaat betrekken en dat je goed het hoofddoel voor ogen blijft zien. Vraag jezelf ook af en toe af: ”Wat was ook alweer mijn hoofdvraag? Waar werk ik naar toe?”. Dit zorgt ervoor dat je gericht blijft werken en niet teveel onnodig afdwaalt van de kern.

Tip 4: Zorg voor focus!

Hoe lang je met jouw scriptie bezig bent, hangt volledig samen met jouw concentratie. Zorg ervoor dat je zo gefocust mogelijk kan werken. Hoe doe je dat? Hier een paar handige tips:

  • Zorg voor een ruimte waar je alleen aan jouw scriptie zit. Dit maakt het veel minder verleidelijk om in die ruimte andere zaken te doen. Houd chillen en jouw scriptie schrijven letterlijk gescheiden van elkaar!
  • Het kost circa 20 minuten om echt goed gefocust ergens in te komen. Zorg er dus voor dat je minimaal 20 minuten alleen met jouw scriptie bezig bent. Langer dan drie uur is daarentegen ook niet goed, omdat je concentratie dan vermindert. Ideaal is werken in blokken van 2-3 uur.
  • Geef je telefoon aan iemand anders. Zeg hoe laat jij jouw mobiel weer terug wilt, zodat de verleiding tot afleiding heel klein wordt gemaakt.
  • Zorg ervoor dat de omgeving netjes is. Dit creëert rust in je hoofd.

Tip 5: Breng structuur in je scriptie

Om het jezelf en de lezer makkelijker te maken, is structuur in je scriptie zeer belangrijk. Hierdoor blijf je goed onthouden waar je in de scriptie bent en wat eraan komt. Doe dit door bij ieder hoofdstuk een inleiding te schrijven en af te sluiten met een subconclusie.

Tip 6: Wees eerlijk naar jouw begeleider

Afstuderen gaat geheid samen met moeilijkheden. Dit is niet erg! Schaam je hier niet voor en vertel jouw begeleider waar je tegenaan loopt. Hier kunnen zij rekening mee houden en met je meedenken.

Tip 7: Sla jouw scriptie op meer plekken op!

Tijdens het schrijven van deze blog zit er iemand tegenover mij moedeloos te kijken naar zijn beeldscherm en gefrustreerd in zichzelf te mompelen. Ik vermoed dat hij zijn scriptie kwijt is geraakt… Dit is de nachtmerrie van elke student! Zorg er daarom voor dat je altijd jouw scriptie op meerdere plekken opslaat; op je computer, in google drive, of op een externe harde schijf. Crasht je computer? Dan heb je altijd nog een bestand op de andere plek. Mail ook regelmatig je scriptie naar jezelf. Bespaar jezelf een verschrikkelijke dag…

Tip 8: Relativeer!

Als je diep in jouw afstudeeronderzoek zit, kan je soms door de bomen het bos even niet meer zien. Blijf altijd beseffen dat het ‘maar’ een afstudeeronderzoek is. Fouten maken mag én hoort erbij. Accepteer dit en probeer rustig ieder probleem oplossingsgericht aan te pakken, zonder er teveel van wakker te liggen. In het ergste geval is een hoofdstuk net iets minder goed, dit mag best.

Tip 9: Wees kritisch op jezelf

Je hebt veel tijd gestoken in jouw afstudeeronderzoek, dus je bent vast trots op het resultaat. Wees toch kritisch op jezelf. Als jij kan aangeven waar jouw onderzoek wellicht in tekort schiet, toont dat aan dat jij een goede onderzoeker bent. Dit zal je terug zien in jouw cijfer.

Tip 10: Blijf genieten!

Blijf tijdens het afstuderen ook voldoende leuke dingen doen! Doe dit door momenten in te plannen voor jouw scriptie en momenten waarop je vrij bent en leuke dingen kan doen.

Tot slot: ga ontzettend hard feesten als je dat diploma binnen hebt! Je bent eindelijk klaar en mag de arbeidsmarkt op!

Auteur

Ruben Oudgenoeg
Young Talent Factory

 

Recent Posts