fbpx

Sollicitatiegesprek: tips voor de Young Professional

Young professional: klaar voor de start!

Jong, afgestudeerd en vol energie. Je hebt er een lange studietijd op zitten en bent klaar om aan de slag te gaan bij jouw favoriete bedrijf. Door een spetterend cv en een overtuigende sollicitatiebrief heb jij het voor elkaar gekregen: je mag op sollicitatiegesprek komen!

Dat heb je goed gedaan! Maar hoe ga je het sollicitatiegesprek voeren? Wat moet je weten voor je het gesprek in gaat en welke houding moet je aannemen? Zijn er trucs om op te vallen en hoe stel jij jezelf voor? In deze blog neem ik je mee in de geheimen van het solliciteren en zal je een aantal tips krijgen om jouw sollicitatiegesprek een succes te laten worden!

 

Tip 1: Bereid je goed voor

Je wilt niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Bereid je daarom goed voor! Ken jouw gesprekspartner(s). Met wie ga je in gesprek? Wat is zijn of haar functie? Op welke afdeling werkt hij of zij? Vind de antwoorden op deze vragen. Als je meer van hem of haar af weet kan je specifiekere vragen stellen en kom je geïnteresseerd over.

Zorg er ook voor dat je de bedrijfscultuur kent. Hierdoor weet je wat voor kledingstijl passend is en hoe jij jouw gesprekspartner(s) en andere medewerkers hoort aan te spreken. Te formeel gedrag kan net zo schadelijk zijn als te informeel gedrag!

Verdiep je in de vacature. Kijk naar de bijbehorende kwaliteiten van de vacature en stem hier jouw pitch en voorbeelden op af.

 

Tip 2: Zorg ervoor dat je meteen ‘aan’ staat!

Bij binnenkomst wil je meteen opvallen. Wees energiek, noem jouw gesprekspartner(s) bij de naam en geef een stevige handdruk.

Groet ook de medewerkers zoals de schoonmaker en receptioniste. Dit komt sociaal over en laat zien dat jij zelfverzekerd bent en er zin in hebt.

Let er daarnaast op dat je niet teveel spullen bij je hebt. Dit geeft je bewegingsruimte en voorkomt ongemakkelijke handdrukken en gesjouw. Zo kom je spetterend binnen en kan jij met een goede eerste indruk de recruiter(s) overtuigen van jouw kunnen!

 

Tip 3: Maak er een echt gesprek van!

Het belangrijkste in het sollicitatiegesprek is dat jullie een echt gesprek voeren. Alleen vragen beantwoorden is de grootste fout die je kan maken. De kracht van een sollicitatiegesprek zit namelijk in de interactie tussen het bedrijf en jou. Door zelf vragen te stellen wordt het gesprek spontaner en weet niet alleen het bedrijf, maar ook jij, dat jullie een goede match zijn.

Oftewel: solliciteren = luisteren, spreken & vragen.

Lijkt dit je nog moeilijk? Bedenk dan vast wat vragen over de functie en het bedrijf, zodat jij jezelf dwingt om een interactiever gesprek te hebben.

 

Tip 4: Pitch jezelf

Je moet jezelf kunnen pitchen. Bereid dan ook een persoonlijke pitch voor. Een goede pitch moet antwoord kunnen geven op de volgende vragen:

Wie ben ik, wat kan ik, wat voeg ik toe en wat zoek ik?

Zorg ervoor dat de antwoorden hierop diepgang hebben en verder gaan dan de pure feitelijkheden over jezelf. Vertellen waar je woont, welke studie je hebt gedaan en hoe oud je bent maakt je niet onderscheidend.

Het is juist belangrijk dat je duidelijk formuleert wat jouw karakter is en hoe dit een unieke meerwaarde levert voor het werk dat je graag wilt doen.

 

Extra begeleiding nodig?

Wil jij meer begeleiding bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek? Schrijf je dan in voor een GRATIS persoonlijk coachgesprek.

Succes met solliciteren!

 

Auteur

Ruben Oudgenoeg
Young Talent Factory

Recent Posts