fbpx

Deze studie past niet bij mij, wat nu?

Help! Je bent al een tijdje bezig met je studie, maar twijfelt steeds vaker of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Wat moet je doen? Door blijven studeren om zo min mogelijk vertraging op te lopen? Een andere studie kiezen? Of misschien wel helemaal stoppen?

Hé, het is oké!

We leven in een prestatiegerichte en competitieve samenleving, waarin weinig ruimte is voor falen. Als iets je niet lukt, heb je misschien het gevoel dat dit je eigen schuld is. Volgens onderzoek van EenVandaag veroorzaakt dit stress en vergroot het de kans op een depressie. Maar weet je wat? Het is oké dat je twijfelt over je studie. Het is ook oké dat deze studie misschien wat te moeilijk is voor jou. Durf te accepteren dat je een verkeerde beslissing hebt gemaakt. En wat goed van je dat je dit hebt geprobeerd!

Wat nu?

Ga je je studie niet halen? Of twijfel je over of je wel de juiste studiekeuze hebt gemaakt? Ga dan eens langs jouw studentendecaan. Hij of zij is er om jou te helpen en met je mee te denken. Bespreek het ook met je ouders. Vind je dit lastig? Schrijf het dan in een brief. Klinkt misschien een beetje suf, maar op deze manier kan je veel meer vertellen. Samen met je ouders en studentendecaan kan je kijken naar de verschillende mogelijkheden: studie switch, (even) stoppen of doorgaan?

 

Studie switch

Wil je wel verder studeren, maar niet verder met deze studie? Dan is het handig om een studieswitch te maken. Natuurlijk is dit eng. Je komt weer in een nieuwe (werk)groep terecht en je loopt studievertraging op. Maar bedenk je ook dat je drie of vier jaar over een studie doet. Als je niet op je plek zit, dan worden dat barre tijden. Besloten om te gaan switchen? Oriënteer je dan goed. Ga bijvoorbeeld naar open dagen, ga proefstuderen of maak een afspraak met een studiecoach. Kortom: verzamel zo veel mogelijk informatie, zodat je een studie kan kiezen die bij jou past.

Stoppen

Zit je niet op je plek bij deze studie en heb je besloten om (tijdelijk) te stoppen met studeren? Geef dit dan voor 1 februari door aan jouw onderwijsinstelling en DUO. Lees hier nuttige informatie over de februariregeling.

 

Doorgaan

Besluit je toch om door te gaan? Kijk dan of je iets kan veranderen binnen jouw studie, waardoor je toch gemotiveerd gaat raken. Misschien vind je het wel leuk om in een commissie te zitten? Of in de studentenraad? Ga in gesprek met jouw studentendecaan om te praten over de verschillende opties.

Word je hier gelukkig van?

Dit is eigenlijk de grootste vraag. Natuurlijk is studeren niet altijd even leuk. Bij elke studie zitten er wel een paar rotvakken tussen. Toch is het belangrijk om jezelf af te vragen of je wel gelukkig wordt van deze studie. Is het antwoord ‘nee’? Bedenk dan goed hoe je nu verder moet. Denk ook eens na wat je wilt bereiken met jouw studie. Waar wil je werken? Welke studie past daarbij? Praat er met iemand over. En onthoud goed, je bent bezig met uitzoeken wat je wilt en wat je niet wilt. Zie dit niet als falen, zie dit als zelfontwikkeling!

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recommended Posts