fbpx

Nieuwe doelen, nieuwe kansen!

Heb jij weleens goede voornemens gemaakt? Dat je dit jaar écht tegen je baas gaat zeggen dat je niet meer wilt overwerken. Of heb je andere doelen? Bijvoorbeeld assertiever zijn op je werk. In het begin zit je nog vol motivatie. Dat is natuurlijk heel erg goed! Maar waarom gaat het dan toch snel weer mis? En kan je hier iets aan doen?

De handdoek in de ring

Misschien herken je het wel: je begint vol goede moed aan je nieuwe voornemens, maar na een paar weken ben je een stuk minder gemotiveerd en gooi de handdoek in de ring. Hoe komt dat nou? Volgens psycholoog en stress-expert Thijs Launspach slagen goede voornemens vrijwel nooit. In het begin is het nog eenvoudig om je goede voornemen vol te houden. Je voelt je een superheld, omdat het je lukt. Echter na verloop van tijd wordt het steeds moeilijker om bij dit gevoel te komen, je moet er namelijk meer voor doen. Het gewenste resultaat kost jou meer wilskracht. Het wordt dus alsmaar moeilijker om het vol te houden, waardoor je het uiteindelijk helemaal opgeeft. Volgend jaar weer een nieuwe kans, toch?

 

 

Doelen stellen

Moeten we dan helemaal stoppen met het maken van goede voornemens? Nee, natuurlijk niet. Het is namelijk áltijd goed om jezelf te blijven ontwikkelen en verbeteren. Dus stel, in plaats van goede voornemens, concrete doelen op. Dit kan op elke dag van het jaar. Wil je bijvoorbeeld werken aan je presentatie skills, of wil je meer assertiviteit tonen in het dagelijks leven en/of op je werk? Of heb je toch als doel om die overbodige kerstkilo’s te dumpen (wie niet?). Maar hoe ga je dan te werk?

1. SMART

Maak je doelen op de SMART-manier. Dit houdt in: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Hierdoor maak jij jouw doel(en) concreet en zijn deze dus makkelijker waar te maken. Schrijf het voor jezelf ergens op, zodat je het altijd even kan teruglezen. Of verwijder die poster van Brad Pitt of Angelina Jolie en hang hier je doelenlijstje op.

 

2. Evalueer en reflecteer

Kijk na een tijdje weer even naar je doelen. Ben je er nog mee bezig, lig je nog op schema, of moet er nog iets worden aangepast? Wees kritisch, want dan bereik je meer. Je kan ook feedback vragen aan personen die dichtbij je staan. Reflecteer ook op jezelf. Wat ging er goed? Wat kan je nog verbeteren? Wees hierin eerlijk! Ook hierbij is het handig als je dit voor jezelf opschrijft.

3. Blijf positief!

Het is niet erg als het even niet lukt. Dit kan de beste overkomen. Haal even diep adem, relax en kijk wat er mis is gegaan. Dit kan je dan in de toekomst hopelijk herkennen en voorkomen. Het allerbelangrijkste is dat je positief blijft. Met negativiteit maak je het alleen maar lastig voor jezelf.

4. Stapje voor stapje

Je weet wat ze zeggen: ‘Rome is niet in een dag gebouwd’. Ditzelfde geldt voor jouw doelen. Doe het stapje voor stapje. Maak prioriteiten en koppel deze aan je doelen. Te snel en te veel willen doen gaat niet werken. Dan gebeurt er hetzelfde als met die goede voornemens: niets. En dat zou zonde zijn!

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recent Posts