fbpx

Ontdek jouw droombaan!

Wil jij hoofdredacteur worden van een blad? Of advocaat? Misschien is jouw droombaan wel werken bij defensie. Het kan ook goed zijn dat jij nog niet weet wat jouw droombaan is. Hoe kom je hierachter? En wat is een droombaan nu eigenlijk?

Het is wie JIJ bent

Veel mensen denken bij een droombaan aan een bepaalde functie bij een organisatie. Echter is een droombaan veel meer dan dat. Een droombaan heeft alles te maken met jouw persoonlijkheid, passies en talenten. Werk waar je gelukkig van wordt, waar jij goed in bent. Dát is een droombaan.

 

De droomladder

Dat je nu niet weet wat je droombaan is, is helemaal niet erg. Logisch zelfs. In verschillende stappen kan je erachter komen waar je goed in bent en waar je interesses liggen. Dit kan je in kaart brengen door bijvoorbeeld een droomladder. Klinkt zweverig, is het niet. De droomladder begint bij stap één. Hier weet je nog helemaal niets over jouw droombaan. Je bent ook nog niet bezig met werken of studeren. Bij stap vijf heb je bijvoorbeeld wel al verschillende (bij)baantjes gehad, stage gelopen en/of trainingen gevolgd. Hierdoor weet je steeds beter wat je kan en wat je leuk vindt, maar ook wat je totaal niet leuk vindt of waar je minder goed in bent. Stap tien op de droomladder is jouw droombaan! Dit staat natuurlijk niet voor altijd vast. Door verschillende sprongen te maken, kan jouw droombaan veranderen. Jij verandert namelijk ook! Maar wat voor sprongen kan je maken om bij te volgende stap te komen?

 

In verschillende stappen jouw droombaan ontdekken

Verschillende (bij)baantjes

“Werken in de horeca vond ik het stomste baantje ooit.” Dit vertelde een student die twee jaar in de horeca heeft gewerkt. Ze vond het werk niet leuk, teveel chaos. Hierna ging ze werken met kinderen. “Dit vind ik écht leuk om te doen”. Een sprong vooruit dus. Door middel van verschillende (bij)banen, kom je erachter wat je wel en ook wat je niet leuk vindt.

Studeren

Klaar met de middelbare school, tijd om een studie te kiezen. Je wilt natuurlijk een studie die bij je past, dus ga je meer nadenken over jezelf en je toekomst. Waar wil jij werken? En met wie? Nationaal of internationaal? Of misschien zit jij nu wel in het derde jaar en kom je erachter dat de studie eigenlijk helemaal niet bij je past. Niet fijn natuurlijk, maar probeer te kijken wat je hieraan kan doen. Misschien kan je wel een minor volgen in een richting die beter bij jou past? Of stage lopen bij een bedrijf dat jij tof vindt? Ook hierdoor zal jij een sprong vooruit maken!

 

Stage

Stage is een perfecte gelegenheid om te kijken of een bepaalde functie en/of organisatie bij jou past. Tijdens een stage doe jij werkervaring op. Je raadt het al, door stage leer jij je talenten ontdekken. Misschien vind je je passie of zelfs wel jouw droombaan tijdens stage! Ook kan je wat kleinere stapjes maken door bijvoorbeeld stagemarkten of carrièredagen te bezoeken.

Trainingen, cursussen en workshops

Door het volgen van een training, cursus of workshop blijf je jezelf ontwikkelen. Hierdoor kom je er natuurlijk ook achter wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Je leert over een bepaald onderwerp of over jezelf. Misschien wel allebei. Hierdoor kan jij steeds beter nadenken over jouw droombaan.

Nevenactiviteiten

Dit zijn activiteiten die jij doet naast je studie of werk. Dit kan van alles zijn: vrijwilligerswerk, een eigen bedrijf, een bestuursfunctie van jouw sport- of studievereniging en natuurlijk nog veel meer. Dit staat niet alleen goed op je cv, maar is ook een goede manier om je kwaliteiten en passies te ontdekken.

Welke stap naar jouw droombaan?

Dus kijk eens naar jezelf. Waar sta jij nu op de ladder? Hoe ben je hier dan gekomen? En wat is de volgende stap naar jouw droombaan? Blijf jezelf ontwikkelen, probeer en maak fouten. Dat is eng, maar wel leerzaam! De beste professionals en topmanagers hebben geleerd van het maken van fouten. Kom je er niet alleen uit? Geen zorgen! YTF biedt workshops én coaching aan om jou hierbij te helpen.

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recent Posts