fbpx

Hoe overleef ik mijn eerste werkdag?

Klamme handjes. Bonkend hart. Stress. En wat doe ik eigenlijk aan?? Nee, dit gaat niet over je eerste date. Nou ja, eigenlijk wel! Een soort van. Het gaat over je eerste werkdag. Herkenbaar? We kunnen je zenuwen helaas niet wegnemen. Wat we wél kunnen doen, is je een beetje op weg helpen.

Een goed begin, is het halve werk

Niets is zo vervelend om vroeg in de ochtend te stressen over je kleding. Of dat je nog je tas moet inpakken. Zeker op je eerste werkdag. Zorg dus dat je dit de avond van te voren al hebt gedaan. Wellicht kan je zelfs je ontbijt alvast klaar maken. En vergeet natuurlijk niet om je wekker te zetten!! Verslapen is écht een no go.

 

Weet hoe je je kleed

Maar, wat doe je eigenlijk aan op zo’n eerste werkdag? Strak in pak? Of juist een spijkerbroek? Het allerbelangrijkste is dat jij je prettig voelt in de kleren. Toch moet je je ook een beetje aan je werkomgeving aanpassen. Het is niet prettig om strak in pak naast je baas te staan die een spijkerbroek aan heeft. Observeer dus goed tijdens het sollicitatiegesprek. Wat hebben je toekomstige collega’s aan? Pas je kledingkeuze daarop aan! Maar zorg er te allen tijde voor dat JIJ je prettig voelt in de outfit.

Tijd is je beste vriend

Je maakt een goede indruk als je op tijd aanwezig bent op je eerst werkdag. Daarna natuurlijk ook, maar op de eerste werkdag is dit nog extra belangrijk. Probeer op de eerste dag ruim van te voren aanwezig te zijn. Weet welke route je moet nemen. Check de dag zelf ook nog even het OV of files, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  Is het helemaal een ramp met OV, of zoveel file? Dreig je te laat te komen? Bel dan op tijd je baas! Hoe eerder hij/zij dit weet, hoe beter.

Stel jezelf voor

Nieuwe baan, nieuwe mensen. Geef al je collega’s een stevige handdruk. Hierdoor kom je zelfverzekerd over. En geef toe, zo’n slap handje vind jij zelf ook niet fijn. Als je baas je niet voorstelt aan de rest, neem dan zelf het initiatief. Natuurlijk onthoud je niet iedereen zijn of haar naam. Niet erg, dit komt vanzelf wel.

Tijd voor lunch

Je eerste uren zitten er alweer op. Tijd voor de lunch! Eten jullie gezamenlijk? Doe dan vooral mee. Dit is het perfecte moment om wat informeler te zijn met je collega’s. Wat hebben zij voor hobby’s, waar wonen zij? Toon interesse!

Schrijf dingen op!

Op je eerste werkdag krijg je een golf van informatie over je heen. Verwacht niet dat je alles gaat onthouden. Dus maak aantekeningen! Is iets niet duidelijk? Stel dan vragen waardoor jij het wel begrijpt. Het is logisch dat je nog niet alles weet, het is tenslotte je eerste dag.

 

Pak je rust

Een eerste werkdag kost je best wat energie. Probeer om de avond na je eerste werkdag niet vol te plannen. Plof lekker neer op de bank en duik vooral op tijd je bed in. Op een gegeven moment kom je vanzelf wel in het ritme van het werkende leven. No worries.

Geniet van je eerste werkdag!

Eigenlijk is dit de belangrijkste tip van allemaal! Ook al is het mega spannend. Het is ook erg leuk! Probeer jezelf open te stellen. Wees nieuwsgierig. Lach. Geniet. Heb plezier!

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recent Posts