fbpx

Tips voor skills op je cv!

Iedereen heeft skills. Iedereen bezit competenties, vaardigheden en talenten. En die gebruik je dag in en uit. Waarom vinden we het dan toch zo moeilijk om aan te geven waar we goed in zijn? Of vinden we onszelf juist té goed? En omschrijven we onszelf als: een flexibele, doorzettende duizendpoot?

Kunnen aangeven waar jíj goed in bent. Wat jouw talenten zijn. Ook dat is een skill. Zelfkennis heet dat. Inzicht hebben in je eigen vaardigheden is heel belangrijk. Op het moment dat jij weet wat je kan, kun je jezelf onderscheiden. En zo val jij op. Heb je jouw droombaan binnen handbereik.

Maar hoe kom je erachter wat jouw talenten  zijn? Waar jij in uitblinkt? En welke skills zet je nu op je cv? Lees snel verder en find out!

Wat zijn skills?

Skills zijn alle competenties, vaardigheden en bekwaamheden waarover je beschikt. Er kan onderscheid gemaakt worden in hard skills en soft skills.

Wat zijn hard skills?

Onder hard skills verstaan we jouw specifieke vaardigheden en kennis. Hard skills kunnen gemeten en gedefinieerd worden. Het gaat hierbij dus om vakinhoudelijke kennis en expertise. Ze kunnen getraind worden en op deze manier groeien ze uit tot een echte vaardigheid.

Voorbeelden zijn:

Talen
SEO/SEM marketing
SPSS
Timemanagement
Boekhoud/financiële kennis
Design software

Wat zijn soft skills?

Naast de hierboven genoemde hard skills bestaan er ook soft skills. Dit zijn vaardigheden op persoonlijk, emotioneel, sociaal en intellectueel gebied. Vaak zijn het aangeboren competenties. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je ze niet kunt trainen! Je kunt er wel degelijk beter in worden.

Voorbeelden zijn:

Klantgericht
Energiek
Analytisch
Creatief
Mensgericht
Accuraat

Hoeveel skills op jouw cv?

Op het moment dat je weet wat jouw talenten zijn, is het tijd jezelf op de kaart te zetten. Dit doe je door jouw skills op je cv te zetten. Op jouw YTF cv kun je jouw skills toevoegen. Voeg er minimaal drie en maximaal zes toe. Waarom? Hoe meer talenten je benoemt, hoe minder ze uiteindelijk zullen betekenen. Recruiters onthouden bovendien niet al jouw vaardigheden. Vaak worden alleen de eerste en laatste talenten onthouden en komen alleen jouw sterkte competenties aan bod in het gesprek. Voeg daarom alleen jouw beste skills toe!

Welke waarden geef ik mijn talenten?

Wanneer je weet wat jouw skills zijn, kun je hier een waarde aan koppelen. Belangrijk is om jouw competenties de waarden te geven die ze verdienen. Geef je ze bijvoorbeeld allemaal een 5 (op een schaal van 1 tot 5), dan zegt dat veel minder dan wanneer ze qua waarde van elkaar verschillen. Op deze manier maak je echt onderscheid in wat je sterkste competentie is en welke competentie sterk is, maar waar je nog beter in kunt worden. Onthoud: je mag je altijd ontwikkelen! Een skill een 3 toe kennen mag dus best!

Hulp nodig?

Ben je er nog niet helemaal uit wat jouw talenten zijn? Maak dan hieronder een afspraak met één van onze talent coaches.

Auteur

Tom van Buren
Young Talent Factory

 

Recent Posts