fbpx

8 Tips voor dé perfecte zakelijke profielfoto!

Wist je dat profielen mét foto 21 keer vaker worden bekeken dan profielen zonder foto? Dit kwam naar voren in de statistieken van LinkedIn. En wist je dat een recruiter als eerste naar jouw profielfoto kijkt? Binnen enkele milliseconden vormt hij of zij al een eerste indruk van jou. Dus is het belangrijk dat je een goede indruk achterlaat. Door middel van een zakelijke profielfoto kan je hiervoor zorgen. Maar waar moet je dan op letten?

1. Geen selfies

Dit spreekt misschien wel voor zich. Toch zie je op LinkedIn nog vaak een selfie als profielfoto. Dit is echt een no go. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een foto die van dichtbij is genomen, ervoor zorgt dat anderen je als minder betrouwbaar, minder competent en minder aantrekkelijk beoordelen. Dus weg met die selfie als zakelijke profielfoto!

2. Recente profielfoto

Heb je een foto van tien jaar geleden? Maak dan maar snel een nieuwe. Mensen moeten je namelijk meteen herkennen bij de eerste ontmoeting. Dus hoe recenter, hoe beter.

3. Kwaliteit foto

Hoe beter de kwaliteit, hoe professioneler jouw foto overkomt. Logisch toch? Zorg dus dat de foto scherp gemaakt is. Let ook op de belichting van je foto. Een overbelichte of te donkere foto ziet er natuurlijk niet erg professioneel uit. Hoe voorkom je dit? Ga bij het raam staan, natuurlijk licht zorgt voor een natuurlijke foto. Gebruik vooral niet de flitser van je telefoon. Dit zorgt namelijk voor scherpe schaduwlijnen langs je lichaam. Gebruik liever een bouwlamp of een studiolamp. Heb je dit niet toevallig in huis staan? Kom dan even langs YTF!

Belichting fout en goed

4. Geen groepsfoto

Hoe leuk die foto ook is met je beste vrienden, het is niet geschikt voor een zakelijke profielfoto. Ook jezelf afsnijden en gebruiken als zakelijke profielfoto kan écht niet. En bewaar die foto met jouw fantastische kat lekker voor Facebook. Een professionele profielfoto draait namelijk alleen om jou!

5. Achtergrond

Ook de achtergrond is bepalend voor de foto. Een te drukke achtergrond zorgt voor veel afleiding. Zorg daarom dus voor een strakke achtergrond, zonder (al te veel) ruis. Hierdoor ligt de focus op jouw gezicht. Wit is altijd een veilige kleur. Vind je wit te saai? Kies dan voor één egale kleur. Let er dan wel op dat je niet ook nog een drukke outfit aan hebt.

Profielfoto achtergrond

6. Kleding

Is kleding nu echt belangrijk voor een zakelijke profielfoto? Zeker. Zorg ervoor dat je niet te bloot op de foto gaat. Laat dat lage shirtje lekker hangen voor de zaterdagavond. Ook te veel accessoires zorgen voor afleiding. Wees jezelf, maar kleed je ook naar de branche waarin jij wilt werken.

7. Pose

En hoe ga je staan? Moet je van top tot teen op de foto? Of alleen je hoofd? Als je een foto van je hele lichaam hebt, kunnen mensen niet duidelijk je gezicht zien. Het perfecte plaatje bestaat dus uit je gezicht plus schouders. Niet meer, maar zeker ook niet minder. Draai een klein beetje weg van de camera. Dit geeft een natuurlijke houding. Ook lijk je breder als je een rechte positie aanneemt. Blijf echter wel altijd in de camera kijken! Hierdoor wordt jouw profielfoto een stuk zakelijker.

8. Lach naar het vogeltje!

De laatste tip: lach! Geen schaterlach natuurlijk. Gewoon een vriendelijke, rustige lach. Onderzoek toont aan dat je aardiger, aantrekkelijker, gelukkiger én competenter overkomt als je lacht op de foto. Vind je lachen niet fijn? Een kleine glimlach is al voldoende!

 

Photofeeler

Twijfel je welke foto je moet kiezen? Test dan verschillende foto’s op Photofeeler. Op deze site beoordelen onbekende mensen jouw foto op drie verschillende vlakken: competent, vriendelijkheid en invloedrijk. Zo zie je hoe anderen over jou denken op basis van je profielfoto.

Vind je het lastig om een professionele profielfoto te maken? Kom dan langs bij YTF in Amsterdam, Groningen, Eindhoven, Rotterdam of Utrecht. Met onze photobooth maken we de perfecte, zakelijke profielfoto voor jou!

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recent Posts