fbpx

Videopitch heden, motivatiebrief verleden?

Hoezo de motivatiebrief verleden tijd? Daar wordt toch altijd om gevraagd door organisaties? Ja dat klopt. Maar de videopitch is in opkomst! En laten we eerlijk zijn: brieven schrijven is niet echt modern. Wil jij eruit springen tussen de sollicitaties? Maak dan een video-sollicitatie. Wij geven je 5 tips!

Tip 1: De Inhoud van de videopitch

Leuk zo’n videopitch, maar wat moet je daar eigenlijk in vertellen? Dat is een hele goeie vraag! Het is belangrijk dat je niet je cv gaat herhalen. De tweede keer een film kijken is ook altijd minder leuk, dus herhaling = boring. Je wil natuurlijk opvallen, jezelf onderscheiden. Vertel bijvoorbeeld over je ambitie, of over een bepaalde interesse die je hebt. Laat zien wat jij toevoegt aan dat bedrijf en wat jij te bieden hebt! Vind je het nog steeds lastig? Volg dan de workshop ‘solliciteren’ of laat één van onze talentcoaches je eens helpen!

Tip 2: Wees jezelf.

‘Ik kom niet goed over op beeld’. Dat is wat we altijd horen. En dat snappen wij. Maar weet, een werkgever verwacht ook niet dat hij de nieuwe Humberto Tan of Chantal Janzen te zien krijgt. Je bent geen nieuwe tv commercial aan het opnemen. Laat juist die schoonheidsfoutjes in je pitch zitten. Die stotter, uuuhm of gekke lok in je haar maakt het juist veel realistischer! De meest gemaakte fout? De mensen die een videopitch oneindig vaak opnemen. Je verliest er al je energie en persoonlijkheid mee! Niet doen dus!

Tip 3: Keep it short!

Slechts +/- 45 seconden is voldoende om iemand zijn nieuwsgierigheid te wekken. Dat klinkt kort, maar is echt voldoende om EN iemand zijn interesse te wekken EN niet in slaap te laten vallen. Want laten we heel eerlijk zijn; we zijn als mens al snel verveeld. Wist je dat mensen momenteel een spanningsboog hebben van 8 seconden? 8 SECONDEN!? Ja, zolang kunnen we onze aandacht onafgebroken richten op iets of iemand. In 2000 was dit nog 12 seconden. Het smartphonetijdperk heeft ervoor gezorgd dat zelfs een goudvis zich nog langer kan focussen (9sec). Conclusie! KEEP IT SHORT!

Tip 4: Call to action!

Wat is een call to action precies? Voorbeeld: hoe frustrerend is het als je een film kijkt en in het midden van de film drukt iemand de tv uit? Precies dát is het gevoel die de kijker krijgt als je geen ‘call to action’ in je videopitch verwerkt. Sluit bijv. af met: “Heb ik je interesse gewekt? Geef me dan een belletje” Of “Stuur mij een mailtje dan kom ik graag eens langs!’.

Tip 5: Gebruik je smartphone!

Opnemen van je video kan gewoon met je telefoon. Deze is scherp genoeg, heb je altijd bij de hand en maakt het makkelijk om het filmpje evt. te ‘editen’. Ook kan je gebruik maken van een selfiestick als je dat handig vindt. Vergeet niet na te denken over je achtergrond, licht & geluid. Film in landscape (horizontaal), nooit tegen de zon in, en voor het geluid kan je gemakkelijk je microfoontje van je oordopjes gebruiken. Hang deze in je shirt en niemand die het ziet!

Heel veel succes! En zoals al gezegd, het hoeft dus geen tv commercial te worden! Keep it short & simple!

Wat extra advies nodig? Contact ons! Vinden we alleen maar leuk!

Auteur

Marjolein Kooistra

Marjolein Kooistra
Young Talent Factory

 

Recent Posts