fbpx

Nevenactiviteiten naast je studie? Doen!

Doe jij vrijwilligerswerk bij een ouderencentrum? Of heb jij een bestuursfunctie bij jouw studentenvereniging? Misschien run je naast je studie nog een eigen bedrijf? Dit zijn allemaal voorbeelden van nevenactiviteiten!

Nevenactiviteiten zijn activiteiten die je naast je studie en/of werk doet. Meestal onbetaald, maar het hoeft niet altijd pro bono te zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een train(st)er van een sportteam. Hier krijg je bij de meeste verenigingen een vergoeding voor. Dit sluit misschien niet direct aan bij je studie, maar je leert er wel veel van. Je leert bijvoorbeeld leiding te geven aan een groep mensen. Dit kan jij weer gebruiken in je (toekomstige) baan of studie. Wat zijn nog meer redenen waarom mensen nevenactiviteiten doen?

1. Je hebt een streepje voor bij werkgevers

Ten eerste staat een nevenactiviteit goed op je cv. Veel werkgevers vinden dit een pluspunt. Werkgevers houden namelijk van mensen met ambitie. De meesten vinden nevenactiviteiten belangrijker dan bijvoorbeeld hoge cijfers of een bijbaantje in de horeca. Dus heb jij al een nevenactiviteit op je cv staan?

2. Goed voor persoonlijke ontwikkeling

Natuurlijk staan nevenactiviteiten goed op je cv, maar het is ook heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Een nevenactiviteit daagt je uit en je leert je omgaan met bepaalde mensen en situaties. Je leert jezelf hierdoor écht kennen. Misschien is dit nog wel waardevoller dan dat het mooi op je cv staat, toch?

3. Voldoening en plezier

Een nevenactiviteit is niet alleen leerzaam, het is ook heel leuk! En het geeft natuurlijk voldoening als je het met succes afrondt. Dat geeft weer extra motivatie om jezelf in te zetten voor andere nevenactiviteiten of voor je studie! Win-win-win-win situatie dus.

4. Je valt op door nevenactiviteiten!

Door het doen van nevenactiviteiten, onderscheid jij je van de rest. Lekker cliché, maar wel de waarheid. Een diploma is in deze tijd niet genoeg, met jou namelijk nog duizend anderen. Dus hoe zorg je er nu voor dat jij meer te bieden hebt? Dat jij eruit springt? Juist, door het doen van nevenactiviteiten. Dit laat namelijk zien dat jij gedreven bent om jezelf te ontwikkelen.

Maar overdrijf niet

Ook al vinden werkgevers het erg belangrijk dat jij nevenactiviteiten op je cv hebt staan, toch moet je ook op jezelf letten. Te veel doen, zorgt voor een grotere kans op psychische klachten. De Volkskrant ging hierover in gesprek met studenten. Tegenwoordig is de druk groot om een goed cv te hebben, omdat de concurrentie op de arbeidsmarkt groot is. Maar wat heb je aan een goed cv als je uitgeblust bent en daardoor niets meer kan? Jij gaat voor, houd dat áltijd in je hoofd. De rest komt dan vanzelf wel goed. Echt waar!

Auteur

Sifra Kruijswijk
Young Talent Factory

 

Recent Posts