fbpx

Wat is Agile en waarom werken veel organisaties hiermee?

Wist je dat veel grote bedrijven als Spotify, Netflix en zelfs onze Nederlandse ING, Agile werken?
Agile? Ja! Agile betekent niks meer dan ‘flexibel’ of ‘wendbaar’ en is een veel gebruikt begrip in het bedrijfsleven.

Maar waarom dan?

De filosofie die erachter schuilgaat is het feit dat grote organisaties vaak als ‘log’ en ‘langzaam’ worden beschouwd, terwijl ze juist ‘flexibel’ en ‘wendbaar’ zouden moeten zijn. We leven namelijk in een tijd waarin technologische ontwikkelingen zo snel gaan, dat het voor bedrijven ontzettend lastig is om dit bij te benen en daar telkens weer in mee te gaan.

Ik snap het nog niet helemaal..

Vergelijking: je kunt grote organisaties ook wel vergelijken met een olietanker. Bij een olietanker duurt het namelijk lang, voordat hij uiteindelijk van richting is veranderd en een andere koers kan gaan varen. Als je als grote organisatie dus een verandering wil doorvoeren, kan het soms lang duren voordat je dit bereikt hebt. Dit neemt het risico met zich mee dat er zich in deze lange tijd ook weer ontwikkelingen voordoen, waardoor je eigenlijk niet het resultaat hebt waar je op had gehoopt. Je vist dus telkens net achter het net, om maar even in de bootvergelijkingen te blijven 😉

Je wil als organisatie dus eigenlijk niet een olietanker, maar liever een soort klein zeilbootje zijn. Een zeilboot kan namelijk met alle winden mee en snel een nieuwe koers gaan varen. Het nadeel is alleen dat er niet zoveel mensen op een zeilboot passen als op een olietanker.. De vraag is dus hoe kan je als een grote olietanker, toch een zeilboot worden?

Dat doen we door te ‘scrummen’

Scrum is een methodiek om agile te kunnen werken. Het is een methode om snel en effectief projecten aan te pakken, waardoor je zelfs bij veranderingen gewoon lekker een olietanker kunt blijven! Dit kan gebruikt worden in grote en kleine organisaties, maar ook heel gemakkelijk gewoon met jouw eigen projectgroep! Het enige wat je nodig hebt om zelf agile te werken is:

1. Een project
2. Een team!
3. Iemand die de communicatie doet met de klant/opdrachtgever  (de productowner)
4. Iemand die het proces, de taken en de sfeer weet te bewaken (de scrummaster)
5. Een beetje hulp van YTF.

Hulp van YTF? Ja precies. Want ‘scrummen’ werkt pas effectief op het moment dat je het op de juiste manier inzet! Wij geven je in onze workshop handige tools hoe jij met de scrum methodiek zelf jouw schoolprojecten op een ‘Agile’ manier invulling kan geven. Dus meld je aan voor onze workshop en leer over deze veel gebruikte methode in het bedrijfsleven!

Auteur

Marjolein Kooistra

Marjolein Kooistra
Young Talent Factory

 

Recommended Posts