fbpx

Wat kan je doen na afloop van een sollicitatiegesprek?

Die klamme handjes die je krijgt tijdens een sollicitatiegesprek, die spanning zal er altijd zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de spanning die volgt na het gesprek. Want wat kan je nou het beste doen na een sollicitatiegesprek?

Een bedankje kan nooit kwaad

Bedank je interviewer voor zijn of haar tijd, 48 uur nadat je het sollicitatiegesprek hebt gehad. Dit zorgt ervoor dat de interviewer weer aan jou moet denken. Je kan de interviewer per e-mail of door een met de handgeschreven brief bedanken. Met welke van de twee hangt af van je vakmanschap. Daarnaast is dit een goede manier om nog iets aan te vullen of iets duidelijk te maken aan de interviewer.

Online en offline netwerken

Iets wat je ook kan doen na een sollicitatiegesprek is netwerken. Onderhoud de contacten die je tijdens je sollicitatie procedure hebt gemaakt. Het onderhouden van contacten werkt het beste via LinkedIn, omdat hier vrijwel alle bedrijven en hun werknemers actief op zijn. Daarnaast kan je ook het bedrijf gaan volgen via LinkedIn. Vergeet niet dat je ook heel goed offline kan netwerken, op bijvoorbeeld netwerkborrels of carrière evenementen.

Maar wat nu als je het niet geworden bent?

Als de interviewer jou vertelt dat je het helaas niet bent geworden, is het belangrijk dat je vriendelijk en volwassen reageert. Zeg bijvoorbeeld dat je het jammer vindt dat je niet in aanmerking komt voor de functie. Vraag daarnaast ook naar wat ze bij jou misten en of ze misschien tips hebben voor een eventueel volgend sollicitatiegesprek. Vraag ook naar wat de doorslag heeft gegeven om met andere kandidaten door te gaan. Feedback is key hier!

Opnieuw benaderd worden door een bedrijf? Dat kan!

Vind je het nou echt een tof bedrijf? Vraag dan of ze je gegevens bewaren. Wie weet komt er een functie vrij waar jij goed bij past! ‘Heeft het zin om op een nieuwe vacature te reageren?’ is ook een belangrijke vraag. Voor hetzelfde geld heb jij de kwaliteiten niet die het bedrijf in het algemeen zoekt. Dan is je tijd en energie in zo’n vacature steken niet echt nuttig natuurlijk. Je kan ook benadrukken hoe graag jij jouw kwaliteiten voor het bedrijf in zou willen zetten. Probeer daarnaast een LinkedIn connectie te maken zodat jij contact met hen kunt onderhouden, omdat je graag op de radar blijft.

En wat als je de functie binnen hebt gesleept?

Goed nieuws, je hebt de baan gekregen! Dit betekent niet dat je niets meer hoeft te doen. Allereerst is het heel belangrijk dat je de interviewer bedankt voor het goede nieuws en voor het prettige sollicitatiegesprek dat jullie hebben gehad.

Afspraken maken

Vervolgens moeten er afspraken gemaakt worden als deze nog niet zijn. Denk bij afspraken vooral aan afspraken die gemaakt moeten worden over het aantal uren dat je per week gaat werken, hoelang het dienstverband is, de duur van de proeftijd en bijvoorbeeld in welke salarisschaal je ingedeeld wordt.

Lijstje maken

Maak van tevoren voor jezelf een lijst met duidelijke argumenten voor de hoogte van je gewenste salaris. Denk hierbij aan: opleidingsniveau (maar ook trainingen), werkervaring, vaardigheden en capaciteiten en het netwerk aan contacten wat je meebrengt.

Na afloop van je sollicitatiegesprek kan je dus hartstikke veel doen! Natuurlijk hoef je niet al deze tips stapsgewijs af te gaan. Maar als je er een paar uitpikt die voor jou handig kunnen zijn ben je al een heel eind op weg. Succes bij jouw volgende sollicitatiegesprek, je kunt het!! Kijk hier voor toffe vacatures!

 

Auteur

Kiki Scholten
Young Talent Factory

Recent Posts