fbpx

Work-life balance: wat is dat eigenlijk?

Work-life balance. Je hoort het steeds vaker in het werkleven. Maar wat is het nou eigenlijk? En wat kan je eraan doen om een goede work-life balance te krijgen? Work-life balance, oftewel de balans tussen je werk en privéleven, voorkomt stress op je werk en zorgt voor meer productiviteit. Veel mensen denken dat je werk en privé gescheiden kan houden maar dat is onmogelijk geworden door bijvoorbeeld onze smartphones. We zijn nu altijd en overal bereikbaar en dat maakt het lastig om je werk niet mee naar huis te nemen.

The little things matter

Nigel Marsh vertelt in zijn Tedx Talk video dat hij een uur eerder van kantoor is vertrokken om een middag met zijn zoon te spenderen. Als hij zijn zoon instopt ’s avonds zegt zijn zoon dat hij de beste dag van zijn leven heeft gehad. Wat Nigel hiermee wil zeggen is dat de kleine dingen ook al helpen om balans te krijgen in je leven. Bijvoorbeeld door meer tijd met vrienden door te brengen, of eens een keer, zonder het aan te kondigen bij je ouders op de stoep te staan. Doe waar jij energie van krijgt!

Acceptatie

Het belangrijkste is het accepteren dat werk en privé bij elkaar horen. Wanneer je dit niet accepteert, zal je altijd de negatieve kanten blijven zien van je werk of je privéleven. Wanneer je accepteert dat werk en privé nooit helemaal gescheiden kunnen zijn, krijg je nieuwe inzichten. Je krijgt dynamiek, dat wil zeggen dat je maatregelen kan nemen om je leven voor jezelf aangenamer te maken. Daarnaast krijg je ook zelfstandigheid. Hierdoor kan je je leven sturen in de richtingen die jij zelf op wil. Het is belangrijk dat jij zelf de grenzen aangeeft in plaats van een bedrijf. Work-life balance gaat over het vinden van geluk in het leven. Het is jouw leven dus dat kan een bedrijf niet voor jou bepalen.

Burn-out

Als het bedrijf voor jou bepaalt wat jouw grenzen zijn kan je door de werkdruk een burn-out krijgen. Uit een onderzoek van Hogeschool Windesheim blijkt dat 20 tot 25 procent van de studenten kampt met burn-outklachten. Wil je dit voorkomen? Check dan de tips hieronder zodat jij een goede balans tussen je werk en privé leven kan behouden!

Tips & tricks

Er zijn vijf belangrijke tips die jou kunnen helpen om een goede work-life balance te krijgen of te behouden:

#1 – Probeer onbelangrijke dingen te laten gaan

Perfectie zorgt alleen maar voor mislukking. Leer om ‘nee’ te zeggen tegen dingen wanneer het niet noodzakelijk is om deze dingen in je leven te houden.

#2 – Prioriteren van tijd

Doe aan het einde van je dag een korte evaluatie van je dagelijkse activiteiten. Hoe heb je je tijd doorgebracht? Welke delen van de dag waren het meest en het minst productief? Zijn er activiteiten of mensen in jouw dag die niets lijken toe te voegen? Zo ja, zorg dan dat je daar weinig tot geen tijd aan besteedt.

#3 – Het stellen en het behouden van grenzen

Ga eens zitten met je werkgever en bespreek de verwachtingen die jij moet waar maken. Stel grenzen op in samenspraak. Bijvoorbeeld over het aannemen van belletjes, of e-mails buiten werk en over overwerken. Wanneer jij en je werkgever weten wat je van elkaar kan verwachten zal je stukken minder snel het klokje rond werken.

#4 – Wees egoïstisch als het gaat om jouw ‘me-time’

Je kan niet de beste versie van jezelf zijn als je niet de tijd hebt gehad om op te laden voor een werkdag. Voor jezelf zorgen is absoluut noodzakelijk, zelfs wanneer je agenda overloopt van de afspraken.

#5 – Vraag om hulp

We zijn nou eenmaal gelukkiger en blijer als we een groep mensen om ons heen hebben die het beste met ons voor hebben. Deze mensen kunnen je helpen! Als je ergens dus even niet uitkomt kan je altijd hulp vragen aan iemand. Zorg er wel voor dat wanneer zij jouw hulp nodig hebben, jij ook voor hen klaarstaat!

Kijk dus goed naar wat jij moet aanpassen in jouw leven zodat jij de goede balans kan vinden tussen werk en privé! Mocht je er niet helemaal uitkomen is het tof om de video van Nigel Mash te kijken ter inspiratie. Wie weet steek je er nog iets van op! 😊

Auteur

Kiki Scholten
Young Talent Factory

Recent Posts